Fudbal

Tumbaković: Igraće samo oni koji su spremni

Pred istorijski meč sa Srbijom selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković pred sobom je imao dilemu – da li na teren poslati najbolje, ali nedovoljno oporavljene igrače, ili se ipak odlučiti za one koji su u tom trenutku potpuno spremni, ali bi uglavnom završili na klupi.
Tumbaković: Igraće samo oni koji su spremni
Portal AnalitikaIzvor

Iskusni stručnjak se odlučio za prvu opciju, a epilog znate – prvi put od kada je na klupi sokolova je potpuno pogriješio, a orlovi su iz Podgorice odletjeli sa tri boda.

“Odlučili smo se za igrače koji su po kvalitetu i procjeni najbolji. S druge strane, bili su to i igrači koji prije toga dugo nijesu igrali, zbog povreda ili kazni”, prisjetio se za Dnevne novine Tumbaković.

“Kada budemo pravili dublju analizu shvatićemo da u perspektivi treba da igraju samo zdravi igrači i oni koji u kontinuitetu igraju u svojim klubovima.”

Da li ste nakon utakmice sa Srbijom počeli da gubite povjerenje u svoj tim?

“Nijesam. Ni u jednom trenutku. Napravljena je grupa igrača od 27-28 fudbalera koji su tu stalno prisutni, koja se prati i koja čeka svoju šansu, jasan je Tumbaković. Nakon poraza od Srbije sokolovi su sjajno reagovali, sa 4:1 odradili Litvaniju u Viljnusu i nastavili da sanjaju prvo mjesto u svojoj grupi Lige C u Ligi nacija. Radilo se o dvije utakmice, koje jesu takmičarske, ali su bile različite po pitanju motiva. Taj prvi meč protiv Srbije jesmo doživjeli sportski, ali se kod igrača osjetilo psihološko opterećenje da nešto moraju da naprave”, smatra Tumbaković.

Rumunija je na sunčanoj areni u Bukureštu sa igračem manje preživjela napade Srbije (0:0) i tako u igru za prvo mjesto potpuno vratila Crnu Goru. Eventualnim trijumfom 17. novembra u Beogradu Tumbini momci bi preuzeli vrh u grupi. Koliko je realno da Crna Gora trijumfuje na Marakani?

“Nije bilo baš ni realno da izgubimo u Podgorici, bar ne ovako lagano”, potencirao je Tumbaković.

“Nijednu utakmicu ne igraš, a da unaprijed znaš da ćeš da je pobijediš. U istom trenutku moramo da prčamo i o protivniku i tome koliko će nam on dozvoliti da igramo. Moramo da priznamo da ni Srbija nije igrala sjajno u Podgorici, a mi smo i protiv jačih rivala odigrali mnogo bolje utakmice.”

Bez Stefana Savića Crna Gora nije imala problema protiv Litvanije, ali koliko sjajni defanzivac nedostaje sokolovima najbolje se vidjelo u duelu sa Srbijom. Može li Crna Gora da igra bez štopera Atletiko Madrida protiv jačih selekcija?

“Uvijek može, ali kako. Svaki igrač nam je mnogo važan, a posebno onaj koji igra u velikom klubu, koji spada u kategoriju iskusnih, momak od autoriteta, koji plijeni profesionalnošču i odaje veoma lijep utisak ponašanja reprezentativca Crne Gore”, nema dilemu Tumbaković.

“Jednostavno, on je nenadoknadiv za onaj način igre koji mi pokušavamo da napravimo u reprezentaciji Crne Gore.”

Portal Analitika