Region

Irinej: Crna Gora je naša Sparta

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da je Crna Gora „istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta“ i  da SPC mora biti stožer pravoslavlja i srpstva.
Irinej:  Crna Gora je naša Sparta
Večernje novostiIzvor

„Pošto je Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta, kako se ranije govorilo, i SPC mora biti ono što jeste i što je oduvijek tamo bila, pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom, stožer Pravoslavlja i Srpstva, Srpstva u smislu čuvanja, njegovanja i unaprjeđivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca. To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa", kazao je Irinej za Večernje novosti.

On je povodom svoje ranije izjave da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u vrijeme NDH rekao da je više nego zadovoljan ako je pomogla da se govori o položaju Srba u Crnoj Gori.

"Da bismo bilo koji problem počeli da rješavamo, moramo se s njim suočiti. Nije, do sada, sa odgovarajućeg mjesta i na odgovarajući način, definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. Ukoliko je izjava koju pominjete pomogla da se otvoreno govori o problemima Srba - asimilaciji, diskriminaciji po različitim osnovama, brutalnom zatiranju i falsifikovanju istorije, pokušajima otimanja svetinja, kulturnog i vjerskog nasljeđa - više sam nego zadovoljan“, rekao je on.

 

Portal Analitika