Društvo

SAD donira Mornarici dva diverzantska čamca

Kancelarija za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u Crnoj Gori doniraće novu opremu timu za podvodno deminiranje (EOD) Mornarice Vojske Crne Gore.
SAD donira Mornarici dva diverzantska čamca
PobjedaIzvor

Kako se navodi u vladinim dokumentima, SAD će donirati dva borbena diverzantska gumena čamca tipa P-5.8, sa vanbrodskim motorima ,,honda“ od po 50 konjskih snaga i pratećom opremom.

PROGRAM

Ova donacija obezbijeđena je preko Humanitarnog programa za deminiranje Evropske komande Sjedinjenih Država (USEUCOM), radi obuke i izgradnje kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice VCG, zarad uklanjanja podvodnih ostataka ratnih eksploziva iz kontaminiranih područja, kao i za hidrografska istraživanja, kao podrška Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

 - Humanitarian Mine Action (HMA) program odnosi se na pomoć odabranim zemljama u razvijanju nacionalnih kapaciteta za uklanjanje mina. Program pruža humanitarnu pomoć pri uklanjanju mina u zemljama sa kopnenim ili vodenim područjima, koja su kontaminirana zaostalim minama koje predstavljaju potencijalnu opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i ekonomiju - navodi se u dokumentima Vlade.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika