Svijet

Turska policija ušla u konzulat Saudijske Arabije

Istražitelji turske policije ušli su u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, dvije sedmice nakon nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija, kritičara vlasti u Rijadu.
Turska policija ušla u konzulat Saudijske Arabije
index.hrIzvor

Turski diplomatski izvor ranije je otkrio da će zajednička tursko-saudijska grupa sprovesti istragu u konzulatu, posljednjoj poznatoj lokaciji Kašogija prije nestanka 2. oktobra.

Turski službenici rekli su kako vlasti vjeruju da je novinar ubijen u konzulatu, nakon čega mu je tijelo uklonjeno. Rijad odbacuje da stoji iza Kašogijevog ubistva i tvrdi da je on izašao iz zgrade vrlo brzo nakon što je ušao, što je demantovala njegova vjerenica koja ga je čekala ispred te institucije.

Turske vlasti u ponedjeljak su objavile da su u posjedu audio snimka koji pokazuje da je nestali saudijski novinar ubijen u konzulatu, te su taj snimak predali Saudijskoj Arabiji i Sjedinjenim Državama.

Kašogi je bio kritičar saudijskih vlasti, posebno prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, koji je pisao brojne kolumne za američki Washington Post.

Lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od hapšenja nakon što je kritikovao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

U konzulat u Istanbulu ušao je da bi izvadio dokument za vjenčanje. U subotu je trebao da proslavi 60. rođendan.

Rijad sprovodi kampanju modernizacije otkad je princ Mohamed bin Salman 2017. imenovan prijestolonasljednikom. No od tada se pojačala represija nad disidentima, hapšenja vjerskih čelnika, istaknutih liberala i aktivistkinja za ženska prava.

Portal Analitika