Društvo

Patrijarh Irinej stigao u Podgoricu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej stigao je u Podgoricu u pratnji patrijarha Antiohijskog i cijelog istoka Jovana Desetog, nako što su ranije danas posjetili Cetinjski manastir gdje je služena svečana doksologija.
Patrijarh Irinej stigao u Podgoricu
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije poželio je dobrodošlicu Irineju i patrijarhu antiohijskom Jovanu Desetom. .

"Dobrodošli među ovaj narod i dobro bam donijeli blagoslove velikih pravoslavnih svetinja onih krajeva, gdje je Gospod živio, bio razapet i vaskrsao radi naseg spasenja", kazao je Amfilohije.

patrijarh-jovan

Patrijarh antiohijski Jovan Deseti se zahvalio i sav pravoslavni narod pozdravio sa "Hristor Vaskrese".

"Danas smo sa vama u ovoj crkvi u Crnoj Gori na poziv Irineja. Mogu da kažem da se arhejiska crkva i srpska crkva grle  zajedno u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Odnos izmedju ove dvije crkve je istorijski. Osnivač naših crkvi je gospod Isus Hrist. Vaša braća iz moje zemlje vam šalju ljubav, volimo vas mnogo i volimo srpsku crkvu. Mi smo jedna porodica u Hristu, ne zaboravite to.", kazao je on.

docek-patrijarhaispred-hrama

Više stotina ljudi je dočekalo patrijarha u Podgorici . 

patrijarh-irinejjnosnja

Patrijarh Irinej rekao je danas na Cetinju da mu je drago što je u Crnoj Gori i poručio da Srbi i Crnogorci treba da se međusobno pomažu i budu narod kakav istorija očekuje i želi.

irinej-pg3irinej-pg2

„Mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne značni da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“, kazao je Irinej novinarima na Cetinju.

patrijarh-i-dijeteirinej-pg1

 

Portal Analitika