Fudbal

Poker nade na Baltiku

Viljnus je bio teško osvojiva tvrđava za Srbiju i Rumuniju, ali Crna Gora je superiorno odigrala protiv Litvanije - ,,hrabri sokoli“ su ostvarili najubjedljiviju i najlakšu pobjedu od početka Lige nacija (4:1), te ostali u trci za prvo mjesto uoči odlučujućeg dvomeča u novembru.
Poker nade na Baltiku
ArenaIzvor

. Na krilima raspoloženog Mugoše koji se dva puta upisao u listu strijelaca, uz kontrolu stvari na terenu od prvog do posljednjeg minuta, sav posao je završen do odlaska na odmor kada je bilo 3:0 za ,,crvene“.

U nastavku je sve bilo stvar rutine, s tim što je u finišu stigao četvrti gol za našu selekciju, pa efektni pogodak Baravikasa kojim je ublažio poraz domaćina. Crna Gora je ostvarila važan trijumf i prišla vodećoj Srbiji na bod, iskoristivši najpoželjniji mogući epilog u Bukureštu - remi direktnih konkurenata.

Poraz od ,,orlova“ pod Goricom vratio je naš najbolji državni tim na treće mjesto, a slabo izdanje uticalo je da ,,crveni“ sa mnogo manje entuzijazma otputuju na duel sa baltičkom zemljom na sjeveru Evrope. Ni situacija pred meč sa Litvanijom nije bila najpoželjnija - selektor Tumbaković bio je prinuđen da vodi meč sa tribine zbog isključenja u prošlom kolu, Jovetić, Marušuć i Bećiraj ostali su na klupi, dok su ekipom nijesu otpotovali Savić (povreda), Janković i Vukčević (kartoni). ,,Hrabri sokoli“ su izašli sa osjetno promijenjenim sastavom, ali sve je funkcionisalo gotovo besprekorno. I sve je bilo lakše nakon brzog vođstva - igrao se 10. minut kada je Stojković izveo aut, Vešović je nosio loptu, a potom asistirao Mugoši koji je prizemnim udarcem iz šesnaesterca načeo Litvaniju. ,,Crveni“ su nastavili da dominiraju i stvaraju šanse, da bi u 35. minutu duplirali prednost - korner je izveo Jovović, a najsnalažljiviji u kaznenom prostoru bio je Kopitović koji je postigao prvijenac u dresu sa državnim grbom. Da sve bude gotovo u prvom dijelu pobrinuo se najbolji akter utakmice - Mugoša je krenuo na gol protivnika, da bi driblingom natjerao Klimavičijusa da loptu zaustavi rukom, a sudiju Šorgenhofera da pokaže na jedanaesterac koji je napadač ,,sokola“ pretvorio u svoju drugu egzekuciju.

U nastavku je Crna Gora oborila ritam, mada je imala nekoliko izglednih šansi da potpuno deklasira Litvaniju. Jednu je iskoristio rezervista Zorić koji će pamtiti noć u Viljnjusu po premijernom pogotku za ,,crvene“ - potpisanim poslije efektne asistencije Bećiraja. Crna Gora se probila do druge pozicije - ima sedam bodova, jedan više od Rumunije i bod manje od Srbije. Računica je sada savršeno jasna - sa dvije pobjede u novembru, u Beogradu i Podgorici protiv Rumunije, ,,sokoli“ će u svakoj varijanti biti prvi u grupi Lige nacija.

Stefan Mugoša: Sve je bilo kako treba

Crna Gora je u Viljnusu pokazala pobjednički karakter, snagu da se izdigne iz teške situacije, jedinstvo, timski duh, raznovrsnost i sposobnost da dominira terenom. Palac gore za cijelu ekipu u kojoj se kao predvodnik izdvojio Stefan Mugoša koji je postigao dva od četiri gola ,,sokola“. - Mnogo važna pobjeda za nas, pokazali smo reakciju nakon poraza od Srbije i opet smo u igri za prvo mjesto u grupi - rekao je Mugoša za Arenu, a potom nastavio:

- Odlično smo ušli u utakmicu, dali brzi gol, potom još jedan. U finišu prvog poluvremena stigao je i treći pogodak iz penala. U nastavku smo bili mirniji, ali smo se dogovorili da nastavimo da igramo kao u prvom poluvremenu. Stvarali smo šanse, kontrolisli utakmicu i na kraju zasluženo slavili. Sve je funkcionisalo kako treba. Mnogo mi znače golovi, poseban je osjećaj kada stignu u dresu reprezentacije, ali najbitnije je da Crna Gora pobjeđuje - kazao je Mugoša.

Remi u Bukureštu

Rumunija i Srbija odigrale su bez golova u Bukureštu - u četvrtom kolu Lige nacija. ,,Orlovi“ su bili bolji rival, konstantno su stvarali šanse pred protivničkim golmanom, ali nijesu uspjeli da iskoriste nijednu obećavajuću šansu. Gosti su najbliži vođstvu bili u posljednjim trenucima prvog poluvremena kada su imali penal, a domaćin ostao sa igračem manje nakon direktnog isključenja Tamaša. Ipak, Tadić je bio neprecizan sa ,,bijele tačke“, a momcima Mladena Krstajića nije bilo dovoljno ni to što su cijelo drugo poluvrijeme maltene odigrali na protivničkoj polovini, uz dominaciju u posjedu lopte. Srbija je ostala na prvom mjestu u grupi sa 8 bodova, a u preostala dva meča u novembru dočekuje Crnu Goru i Litvaniju. - Mislim da bi sve bilo drugačije da sam postigao taj penal, da bi utakmica bila skroz drugačija. Znali smo da će oni da se povuku i da ih je teško otvoriti. Krivo mi je, mislim da je to bio presudan momenat. Zaslužili smo pobjedu po onome što smo prikazali, ali ne znam uzrok promašenih šansi - reko je Tadić koji nije bio ni blizu da pogodi jedanaesterac.

Portal Analitika