Politika

Ustav kao „identitetska karta“ svih građana

Ustavni patriotizam podrazumijeva punu lojalnost državi i snaženje ustavnog temelja Crne Gore kao građanske države. To je koncept koji vodi većoj društvenoj koheziji. Podjele pretvara u zajedništvo, uz očuvanje posebnosti, vjerskih i etničkih.
Ustav kao „identitetska karta“ svih građana
PobjedaIzvor

Riječ je o najlogičnijem slijedu modernizacije crnogorske države. To su kazali Pobjedini sagovornici iz DPS-a, Crnogorske i LP, Miloš Nikolić, Vladimir Pavićević i Andrija Popović, poručujući isto - Crnoj Gori kao podijeljenom društvu potreban je ustavni patriotizam.

Miloš Nikolić za Pobjedu kaže da je ustavni patriotizam koncept koji vodi većoj društvenoj koheziji, čime se stvaraju uslovi da svi, prije svega, ljudski resursi budu u funkciji daljeg snaženja države u cjelini. - Vjerujem, u tom kontekstu, da Crna Gora kao de facto podijeljeno društvo po nacionalnoj i vjerskoj strukturi može tražiti najmanji zajednički sadržalac najširih društvenih subjekata upravo u ustavnom patriotizmu – kazao je Nikolić.

On je istakao da je riječ o konceptu koji snaži ono što su ustavni temelji Crne Gore kao građanske i države socijalne pravde. - Zato smatram da je zadatak svih, a naročito nove generacije političara, da posvećeno rade na ostvarenju ovog principa – dodao je Nikolić.

LOJALNOST DRŽAVI

Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske, kaže za Pobjedu da je to koncepcija koja podrazumijeva okupljanje oko pune lojalnosti državi, pridavanje posebnog značaja i vrijednosti Ustavu Crne Gore, kao i potvrđivanje građanske lojalnosti i razvijanje ustavnih sentimenata. - Ustavni patriotizam je naš najbolji odgovor na pitanje  kako crnogorsku državu učiniti stabilnom državom – kazao je Pavićević. On objašnjava da je ustavni patriotizam koncepcija koja dolazi iz polja političke teorije, a razvijana je posebno u Njemačkoj u poslijeratnom periodu.

- Njome se sugeriše posebna vrsta obezbjeđivanja kohezije u društvima koja su duboka podijeljena. Ovom koncepcijom odgovara se na pitanje identiteta zajednice koja je, poput crnogorskog slučaja, premrežena pripadnošću njenih članova različitim etničkim grupama usljed čega izostaju neophodni integrativni elementi. Takva vrsta kohezije je u praktičnom smislu uočljiva u razvoju američke ili švajcarske države. I u smislu snage države i autoriteta njenih institucija, ustavnim patriotizmom možemo Crnu Goru da napravimo Švajcarskom Balkana – istakao je Pavićević.

On je podsjetio da je, kada je izabran za predsjednika Crnogorske u januaru ove godine, predložio partijskim članovima viziju ustavnog patriotizma kao temeljne za budućnost crnogorske države i taj prijedlog je, kako je kazao, na izbornoj konvenciji dobio apsolutnu podršku. Pavićević je poručio da njegov prijedlog zasnivanja Crne Gore na principima ustavnog patriotizma podrazumijeva davanje Ustavu posebno mjesto, vrijednost i značaj kao identitetskoj karti zajednice ljudi, koji žive i svoja prava i obaveze ostvaruju u Crnoj Gori.

- Ovakvo razumijevanje Ustava ima ogromni potencijal za premošćavanje podjela u crnogorskoj državi i društvu, koje su danas ključna sila koja sprečava napredak. U svakom savremenom društvu razlike su nužne i koncepcijom ustavnog patriotizma ne poništavamo razlike, već omogućavamo zajednički život na prostoru koji zajednički dijelimo uz očuvanje osobenosti, kako vjerskih, tako i etničkih. Ustavnim patriotizmom niko ne gubi jer osobeni identiteti ostaju neprikos n o v e n i . A l i , u s t av n i m patriotizmom svi dobijaju jer Crna Gora postaje stabilna država, koja ispunjava sve funkcije koje se očekuju od jedne demokratske države – poručio je Pavićević.

OSJEĆAJ PRIPADNOSTI

 Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kaže da ustavni patriotizam gaji ideju političke privrženosti koja počiva na zajedničkim vrijednostima i normama liberalno-demokratskog, građanskog društva.

- Za građane, odnosno naciju, nije presudna tradicionalistička kultura, etnicitet ili religijski folklor, već osjećaj pripadnosti građanskom društvu, čija najviša vrijednost jeste Ustav, kao akt koji štiti slobodu svakoga od nas, bez obzira na lična svojstva i pripadnosti. Zato ova ideja u suštini je superiorna i najlogičniji slijed modernog razvoja crnogorske države i može na najbolji način definisati i ojačati zajedništvo i duh solidarnosti koji je potreban svakoj zajednici – kazao je Popović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, jasno je da ovo nije nova ideja za Crnu Goru, već je ona, kako je kazao, suštinski proklamovana Ustavom iz 2007. u kojem se kao nosilac suvereniteta navodi građanin Crne Gore, a ne pripadnik neke nacije, vjere ili druge grupacije. - Danas smo to prepoznali kao ustavni patriotizam, ali to je koncept koji je duboko utkan u crnogorsko državno biće i kojem su liberali dali naročit doprinos kroz svoju borbu za slobodno i prosvijećeno društvo i nezavisnu državu od početka 90-ih godina do danas – rekao je Popović.

Crna Gora primjer kako da različitosti budu zajedničko bogatstvo

Andrija Popović smatra da je koncept ustavnog patriotizma posebno važan za, kako je kazao, „složena, istoriografski bogata i multikulturalna društva kakvo je Crna Gora, jer obezbjeđuje prevazilaženje svih razlika, nudi zajedničko mjesto okupljanja i garantuje zaštitu dostojanstva i tradicije svakoga čovjeka u Crnoj Gori, te svake manjinske grupe“.

- Jasno je da samo društvo u kojem svaki pojedinac može slobodno da traga za svojom srećom, može biti istinski srećno i napredno društvo – istakao je Popović. Čini se da je Crna Gora, dodao je on, u protekloj deceniji uspjela da crpi takve kvalitete iz ovoga koncepta ustavnog patriotizma i građanske države i da danas čini svijetli primjer kako jedno složeno i heterogeno društvo, puno različitosti, može svoje razlike pretvoriti u zajedničko bogatstvo i zajedničku snagu koja gura državu naprijed. Zato smatram da je veoma važno nastaviti snažno promovisati takav koncept, posebno pred sve agresivnijim udarima desničarskog populizma i nacionalizma, koji počiva na mržnji, strahu i urušavanju sigurnosti otvorenog društva – dodao je Popović.

Portal Analitika