Politika

Đenero: Zagreb nikada neće blokirati Podgoricu

Hrvatska je dobro naučila lekciju sa Slovenijom vezano za blokiranje pregovora i obje zemlje su shvatile da niko od toga nije imao koristi, već velike štete. Zato od svakog drugog prije možete očekivati blokadu nego od Zagreba - kazao je Đenero
Đenero: Zagreb nikada neće blokirati Podgoricu
PobjedaIzvor

Hrvatska sigurno neće blokirati Crnu Goru oko školskog broda ,,Jadran“, niti oko bio kojeg drugog pitanja - kaže za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero. Ističe da sporenje oko ovog broda više ima simbolički smisao i tu sigurno između dvije zemlje neće biti problema.

- Priča oko ,,Jadrana“ se forsira zbog unutrašnjih prilika, ali sigurno neće rezultirati blokadom. Takođe, Hrvatska je dobro naučila lekciju sa Slovenijom vezano za blokiranje pregovora i obje zemlje su shvatile da niko od toga nije imao koristi, već velike štete. Zato od svakog drugog prije možete očekivati blokadu nego od Zagreba - kazao je Đenero.

I iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske je potvrđeno da Zagreb nijednu zemlju neće blokirati na putu prema Evropskoj uniji, već će dosljedno insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma. Komentarišući spor oko školskog broda ,,Jadran“, iz hrvatskog ministarstva su kazali da je to dio ,,još neriješenog pitanja vezanog za sukcesiju vojne imovine Republike Hrvatske i Crne Gore“. - Republika Hrvatska dala je određene prijedloge i inicirala cjelovito rješavanje ovog pitanja, koje uključuje i vlasništvo školskog broda ,,Jadran“ - kazali su iz tog resora.

Na pitanje može li spor oko ,,Jadrana“ uticati na dobrosusjedske odnose dvije zemlje, te da li bi Hrvatska mogla blokirati Crnu Goru na putu ka EU, navode da Republika Hrvatska podržava Crnu Goru i njen put prema EU, kako je to činila i u pogledu članstva Crne Gore u NATO-u. - Zahvaljujući tome dvije zemlje su danas saveznice u NATO-u. Republika Hrvatska neće nikoga blokirati na putu prema EU, upravo obrnuto, no dosljedno će insistirati na ispunjavanju svih kriterijuma - navode iz Ministarstva.

Portal Analitika