Abiznis

Vujović: Agencija ne smije pod direktnu kontrolu Vlade

 Izmjenama nove Direktive o audio vizuelnim medijskim servisima, koju je Evropski parlament usvojio 2. oktobra, precizirana je obaveza da regulatorna tijela za audiovizuelne medijske usluge moraju biti nezavisna od vlade, što je, prema mišljenju predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije Ranka Vujovića, još jedan dokaz da je prijedlog zakona o državnoj upravi koje je uradilo Ministarstvo javne uprave neprihvatljiv. 
Vujović: Agencija ne smije pod direktnu kontrolu Vlade
Nova PobjedaIzvor

Vlada je prošlog mjeseca utvrdila prijedlog zakona o državnoj upravi, a među novinama koje su predviđene je i ta da se prvi put pored ministarstava i organa uprave, uvode državne agencije i fondovi koji obavljaju poslove državne uprave, a za svoj rad direktno odgovaraju Vladi. Osim toga, propisano je i da Vlada bira i razrješava članove savjeta državnih agencija.

DIREKTIVA

U članu 30 izmijenjene Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, koju su usvojili poslanici u Evropskom parlamentu, a koja se odnosi na regulatorne organe, precizirana je eksplicitna obaveza da se ojača nezavisnost regulatornih tijela za audiovizuelne medijske usluge time što će se „obezbijediti da ta tijela budu pravno odvojena i od vlade i od bilo kojeg drugog javnog ili privatnog tijela i funkcionalno nezavisna od njih“. Vujović podsjeća da Crna Gora ima zakonsku obavezu da primijeni u svom zakonodavstvu i ovu direktivu koja traži eksplicitno da regulator za elektronske  medije bude odvojen od Vlade.

- Rješenja koja se odnose na Agenciju za elektronske medije su u potpunosti sporna. Eksperti Evropske komisije koji su učestvovali u radu na ovom zakonu su propustili da se informišu o posebnosti regulacije medija koja postoji u Evropi. Poznato je da Savjet Evrope ima čitav niz dokumenata koja se odnose na nezavisnost regulatora za elektronske medije i koja upućuju zemlje članice da u svojim zakonodavstvima osiguraju nezavistan rad tih regulatora. Od nedavno i Evropska unija ima takav dokument - naveo je Vujović govoreći o Direktivi o AVMS servisima. On je rekao da uvažava stručnost eksperata Evropske komisije koji su radili na predloženom zakonu o državnoj upravi, ali smatra da im je „promakla osobenost Agencije za elektronske medije, u odnosu na druge agencije iz pomenutog zakona“.

- Promakla im je činjenica da se Agencija bavi, između ostalog, i slobodom izražavanja i da zbog toga nikako ne bi mogla da se podvede pod direktnu kontrolu Vlade, a što ovaj zakon doslovno predlaže. Ta činjenica ujedno razlikuje ovog regulatora od svih ostalih agencija u ovom zakonu koje gotovo sve isključivo regulišu različita tržišta u Crnoj Gori - pojasnio je Vujović. Kako smatra, Ministarstvo javne uprave trebalo je da se raspita kod vladinih resora koji prate evropske standarde u oblasti medija kakve bi bile konsekvence takvih zakonskih rješenja. - Podsjećam i da je u najnovijim nacrtima zakona o medijima i zakona o javnim servisima Agenciji za elektronske medije data puno veća nadležnost nego što je to bio slučaj u ranijim zakonskim rješenjima. Po ovim nacrtima Agencija bi imala značajnu ulogu prilikom izbora članova za Savjet RTCG-a i u raspodjeli sredstava iz fonda za pomoć medijima. Sve to bi bilo dovedeno u pitanje ako bi se dovela u pitanje nezavisnost ovog regulatora. Nadam se da će i Evropska komisija i nadležno ministarstvo prepoznati napravljenu grešku i na vrijeme je otkloniti - poručio je Vujović.  

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika