Društvo

ISPRAVLJEN NETAČNI TEKST

Irinej je prešao granicu

Prvobitno objavljena informacija Portala Analitika 14. oktobra 2018. godine je bila netačna, naslov i tekst Irinej neće moći preko granice. Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda. Netačnu tvrdnju da Irinej nije prešao granicu prenijeli su brojni mediji. Istina je da je Irinej Gavrilović sjutradan nesmetano stigao u Crnu Goru.

Irinej je prešao granicu Foto: FOTO: Tanjug
Nova PobjedaIzvor

Samo nekoliko sati nakon ove informacije, većina medija objavila je nove tekstove u kojima se navodi da prema njihovim saznanjima/nezvaničnim informacijama Irinej Gavrilović ipak može preći crnogorsku granicu.

Nakon ovoga oglasila se i zvanično Uprava policije i saopštila da srpski patrijarh može doći u Crnu Goru.

U međuvremenu, dio medija je brisao tekst prenesen iz Pobjede, dok je dio objavionovi tekst bez ispravke prethodne informacije.

Nijesmo uočili da je bilo koji mediji koji je prenio ovu informaciju, objavio ispravku ili izvinjenje zbog takvog postupka.

Dnevni list "Pobjeda" je 15. oktobra u tekstu pod naslovom "Irinej može u Crnu Goru" objavila njihovo viđenje zašto patrijarh ipak može preći crnogorsku granicu.

Mi smo za dodatno objašnjenje kontaktirali uredništvo.

Glavni i odgovorni urednik Draško Đuranović je kazao:

"Informacija o zabrani ulaska patrijarha SPC dobijena je iz vrha Uprave policije, od izvora koji je do sada bio vrlo pouzdan. Nažalost, ispostavilo se da je bila dezinformacija, što smo objavili narednog dana".

S obzirom da je ovu informaciju u kratkom roku demantovala Uprava policije, kao i da je patrijarh SPC Irinej Gavrilović sjutradan nesmetano stigao u Crnu Goru, informaciju objavljenu u dnevnom listu "Pobjeda" ocjenjujemo kao dezinformaciju, kao i informacije objavljene na svim navedenim portalima.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene.

ORIGINALNI NETAČNI TEKST OBJAVLJEN NA PORTALU ANALITIKA

Irinej neće moći preko granice

Srpska pravoslavana crkva u Crnoj Gori saopštila je da će srpski patrijarh Irinej sjutra doputovati u našu zemlju, ali, prema saznanjima Pobjede, njemu će na granici biti zabranjen ulazak u našu državu. - Neće mu biti dozvoljeno da pređe granicu – kazao je Pobjedi visoki zvaničnik crnogorske policije.

Nedavno su Vikend novine (izdanje Dnevnih novina) objavile da je pripremljen spisak nepoželjnih osoba iz Srbije, te da je na njemu i srpski patrijath Irinej, kojem će „zbog najvulgarnijeg blaćenja Crne Gore biti zabranjen ulazak na našu teritoriju, zbog skandalozne izjave da je Srbima u našoj državi lošije nego što im je bilo u NDH i pod Osmanlijama“. Srpska pravoslavna crkva saopštila je u petak da će Irinej boraviti u Crnoj Gori 15. oktobra.

U saopštenju su naveli da će on doći sa patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Jovanom X.

- U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije – naveli su u saopštenju. Istakli su da će dočeku prisustvovati i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop pakračko-slavonski Jovan, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

- U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izgovoriti pozdravno slovo, a visoki gost patrijarašku besjedu. Predstojatelj Antiohijske pravoslavne crkve posjetiće Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici u 16 časova, gdje će mu takođe biti priređen svečani doček – saopštili su iz SPC.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je nakon skandaloznih Irinejevih ocjena o statusu Srba i Srpske crkve u Crnoj Gori portalu Antena M kazao da je njegov jedini komentar na to „da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti“, ističući da očekuje „da to patrijarh demantuje“.

- Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere – istakao je tada Đukanović. Odmah je uslijedio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori. 

Portal Analitika