Politika

Pariz nije protiv proširenja EU

 Francuska želi da Evropa bude konsolidovana i ne suprotstavlja se proširenju - kazala je u intervjuu Pobjedi Kristin Tudik, ambasadorka ove zemlje. Ističe da Balkan ostaje prioritet Evropskoj uniji.
Pariz nije protiv proširenja EU
Nova PobjedaIzvor

POBJEDA: Koliko ste zadovoljni nivoom ekonomske saradnje između Francuske i Crne Gore? Što je ključna zamjerka francuskih investitora kada je Crna Gora u pitanju?

TUDIK: Ekonomski odnosi između naše dvije zemlje i dalje nijesu dovoljno razvijeni i tome se mora posvetiti posebna pažnja. Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća, koje je osnovano u novembru 2017. godine, trebalo bi da podstakne veće interesovanje francuskih investitora za crnogorsko tržište. Među projektima koji bi mogli da privuku francuske investitore, kao što su kompanije Géode i Poma, su projekti u oblasti uređenja planinskih područja. Zatim, projekat izgradnje kolektora otpadnih voda u Podgorici, takođe, interesuje naše kompanije (Veolia, Suez). Poželjno je staviti akcenat na sektor turizma u cjelini, imajući u vidu da ne treba dokazivati stručnost francuskih preduzeća u ovoj oblasti. Tri francuske kompanije su pokazale interesovanje za ugovor o koncesiji aerodroma u Podgorici i Tivtu, za koji će uskoro biti objavljen tender.

POBJEDA: Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da su se za godinu od ulaska u Alijansu  u Crnoj Gori udvostručile strane investicije iz NATO zemalja. Da li je bilo francuskih?

TUDIK:Posljednji podaci pokazuju da je Francuska tek na devetom mjestu kada se radi o stranim investicijama u Crnoj Gori. Francuska kompanija Valgo, koja je prije nekoliko mjeseci otvorila svoje predstavništvo u Crnoj Gori, dobila je ove godine tender za čišćenje grita na lokaciji nekadašnjeg Brodogradilišta u Bijeloj. Projekat se realizuje uz pomoć Svjetske banke.

POBJEDA: Kako se razvijaju odnosi na političkoj razini?

TUDIK: Politički odnosi su odlični, ali ih treba i dalje unapređivati. Posljednja ministarska posjeta Crnoj Gori bila je 2013. godine. U 2017. i 2018. godini imali smo posjete senatora Crnoj Gori i sastanke na visokom nivou. Takođe, treba istaći i osnivanje Grupe prijateljstva sa Parlamentom Francuske, otvaranje crnogorskog konzulata u Lionu, 14. decembra 2017. godine, nacrt sporazuma o radnom angažmanu supružnika diplomata, učešće francuskih diplomata u Ljetnjoj diplomatskoj školi ,,Gavro Vuković“. Najviši politički zvaničnici su podržali osnivanje Francuske evropske škole u Podgorici koja je započela sa radom 3. septembra. Njihovu podršku očekujemo i u zaustavljanju zabrinjavajućeg povlačenja francuskog jezika iz crnogorskih školskih ustanova. Saradnja u oblasti bezbjednosti i odbrane je takođe veoma zadovoljavajuća. Postoji i perspektiva za bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, imajući u vidu interesovanje Crne Gore za francusku ekspertizu u procesu reforme Zajedničke poljoprivredne politike.

POBJEDA: Crnoj Gori ostaju još dva poglavlja, 27. i 8, kako bi sva poglavlja bila otvorena. Da li je dovoljno brza dinamika crnogorskih integracija?

TUDIK: Proces evropskih integracija nije olimpijska trka. Poglavlja se jednostavno otvaraju i zatvaraju kada se za to steknu uslovi.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika