Kultura

Iščašene oči profesionalca

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneubjedljivije naslove iz svijeta filma, televizije i muzike bira grafički dizajner Vladimir Toni Pendo.

Iščašene oči profesionalca
Objektiv/PobjedaIzvor

Zgrabi film

Od filmskih klasika preporučujem „Dvanaest gnijevnih ljudi“ („12 Angry Men“, Sidni Lamet, 1957).
U tri godine tri velika režisera snimaju tri velika filma. Prvi je Majkl Ćimino, koji je 1978. predstavio neprevaziđenog „Lovca na jelene“ („The Deer Hunter“), sa veličanstvenim Robertom de Nirom i Kristoferom Vokenom. Samo godinu kasnije Andrej Tarkovski snimio je „Stalkera“, a 1980. Stenli Kjubrik darovao nam je „Isijavanje“ („The Shining“). Sva tri filma su moja iskrena preporuka.

Od savremenijih autora volim estetiku Mišela Gondrija, njegove video-spotove, reklame i filmove, naročito ostvarenje „Vječni sjaj besprekornog uma“ („Eternal Sunshine of the Spotless Mind“, 2004) sa fantastičnim Džimom Kerijem i Kejt Vinslet.
Od filmova skorijeg datuma izdvajam holandski „Borgman“ (Aleks van Varderman, 2013) i „You Were Never Really Here“ (2017) škotske režiserke Lin Ramzi sa odličnim Hoakinom Feniksom u glavnoj ulozi. 
I naravno, preporučujem cijeli opus Vudija Alena!

02-you-were-never-really-here

TV
U televiziji živim posljednju deceniju. Rijetko pratim program, gledam je iščašenim očima profesionalca. Ono što me najviše interesuje jeste dizajn televizijskih kanala, a kao „običnog“ gledaoca zanima me isključivo sport. 

Serije strimujem preko Netfliksa i HBO-a. Pogledao sam ih mnogo, a jedna od omiljenih je sada već kultna „Breaking Bad“. 
Svidjela mi se i „Peaky Blinders“, jedva čekam sljedeću sezonu. U ovoj seriji sve je spakovano po mom ukusu - od režije, glume i fotografije do soundtreka koji je vrhunski  - Nik Kejv, Pi-Džej Harvi, The White Stripes i još mnogo dobrih muzičara. 

Potpuno drugačiju estetiku i atmosferu ima serija koju gledam ovih dana. To je „Kidding“ sa Džimom Kerijem, koju je postavio i uvodne dvije epizode režirao pomenuti Mišel Gondri, jedan od mojih omiljenih autora. Pogledao sam četiri epizode do sada. Vrlo sam zadovoljan i jedva čekam da vidim u kojem pravcu će se kretati desetodjelna sezona.

03-peaky-blinders

Muzika

Muzika me prati cijelog života. Prošao sam kroz razne faze i žanrove tokom odrastanja. Od svih bendova, najneponovljiviji je The Beatles. Njemu se stalno vraćam. Volim i Radiohead, Blur, Beck, The Stone Roses i mnoge druge uglavnom gitarske bendove. „OK Computer“ (1997) od Radioheada jedan je od najboljih albuma svih vremena!


Zaobiđi film

Gledajte sve da biste znali što je dobro, a što loše. Prosudite sami. Ja i u najgorim filmovima nađem nešto dobro.

04-ok-computer

TV
Politički (i) rijaliti šou. 

Muzika
Ja sam rekao što volim, neka svako sluša što mu prija. 

FOTO: Privatna arhiva / imdb.com / digitalspy.com / genius.com

Portal Analitika