Društvo

Bogojević nije ispunio uslove za izbor u više zvanje

Univerzitet Crne Gore reagovao je na tekst koji je u Pobjedi objavljen u srijedu „Niko nije bio protiv, ali Bogojević nije prošao“. 
Bogojević nije ispunio uslove za izbor u više zvanje
Portal AnalitikaIzvor

Oni navode da bi za novinara ,,trebalo da su objektivne činjenice i nepristrasno izvještavanje neprikosnoveni kriterijum kvaliteta rada i profesionalne odgovornosti, ali informacije navedene u tekstu baziraju se na neimenovanom izvoru i subjektivnom mišljenu lica koja su (navodno) prisustvovala sjednici Senata UCG“.

IZVOR

Neimenovanom „izvoru“, kako kažu, dat je prostor da citira riječi drugih i proizvoljno interpretira zaključke Senata, a da pri tome ,,nije ispoštovan etički i profesionalni standard novinarske profesije - da se zatraži zvanično mišljenje i od UCG“. - Pravo javnosti da zna, ne može biti izgovor za iznošenje poluistina i senzacionalističko izvještavanje, stoga smo u cilju poštovanja istog, prinuđeni da na ovaj način iznesemo određene činjenice – naveli su oni. Kažu da Bogojević nije izabran u zvanje redovnog profesora za oblast Francuska književnost i civilizacija, jer nije ispunjavao predviđene uslove, kako je kandidat i sam potvrdio, a ne zbog razloga iznešenih ,,putem tendencioznih komentara novinara Nove Pobjede“.

- Naime, u bibliografiji je kandidat prijavio dva značajna naučnoistraživačka rada kao minimalni uslov za izbor u zvanje redovni profesor. Prvi naučnoistraživački rad, dio publikacije Crna Gora i Dubrovnik, nije bio prihvatljiv kao naučnoistraživački rad, jer je i na sajtu renomiranog međunarodnog izdavača Gallimarda navedeno da pripada kategoriji turističkih vodiča o Crnoj Gori i Dubrovniku, koji sadrži podatke o istoriji, prirodnim ljepotama i preporukama za mjesta koja treba posjetiti, restorane, barove, umjetničke galerije i prodavnice sa referentnim kontakt podacima – istakli su u reagovanju. Drugi naučnoistraživački rad je, kako navode, netačno prijavljen u bibliografiji kao autorska naučna monografija, jer predstavlja dio monografije koja čini skup više radova od različith autora na zadatu temu.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika