Politika

Rudović: Vraćam se u parlament

Bivši potpredsjednik Građanskog pokreta Ura i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović poručio je, u intervjuu za Pobjedu, da će prekinuti bojkot parlamenta i da će ubuduće učestvovati u radu Skupštine.
Rudović: Vraćam se u parlament
PobjedaIzvor

POBJEDA: Zbog čega ste donijeli odluku da prekinete bojkot?

RUDOVIĆ: Nakon teškog poraza na predsjedničkim i lokalnim izborima u aprilu i maju, bojkot je postao besmislen. Imao je itekako opravdanja nakon što je DPS uzurpirao vlast proizvodeći vanredno stanje u oktobru 2016, a njegov cilj je bio da ih opozicija zajednički natjera da pristanu na iole fer uslove za izbore. U međuvremenu, opozicione partije nijesu sarađivale, čak nijesu ni definisale zajedničke uslove za slobodne izbore. Izašle su na predsjedničke i lokalne izbore kao da ništa nije bilo. Samim tim su priznati svi sljedeći rezultati izbora, a DPS je uspio proljetos da trijumfom na predsjedničkim i lokalnim izborima stabilizuje vlast. Zbog toga, kao i zbog nedopustivog odsustva koordinacije u opoziciji bojkot postaje izlišan, a postignuto je nešto još gore - stvoren je utisak da je DPS nepobjediv. To, naravno, nije tačno nego je djelovanje opozicije nezrelo i neodgovorno. U takvom ambijentu, dok neki opozicioni prvaci shvate da postoje zbog promjene vlasti, a ne da bi nanijeli štetu ostalima iz opozicije, ostaje nam jedino da koristimo parlament i da se direktno suočimo sa reprezentima politike koja Crnu Goru gura na stranputicu. Zbog toga ću ubuduće učestvovati u radu Skupštine Crne Gore.

POBJEDA: Najavili ste da ćete Uri vratiti mandat kada ta partija prekine bojkot Skupštine. Jeste li i sada pri tom stavu ili se može dogoditi da se predomislite i zadržite poslanički mandat?

RUDOVIĆ: Vjerujući da je dužnost svih nas da ugradimo svoj kamičak u stubove budućnosti ovog društva, ja sam zbog politike žrtvovao svoju profesiju. Nemam namjeru da žrtvujem i svoje životne principe. Iako sam nosilac mandata, vratiću ga Uri kada ona počne da djeluje u Skupštini, pošto sam se očigledno sa ostalima iz rukovodstva razišao oko politike Ure. To sam javno saopštio u julu, kada sam dao ostavku na sve funkcije u Uri.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika