Društvo

Čestitka Đukanovića povodom 120 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Zahumlje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku predsjedniku opštine Nikšić Veselinu Grboviću i direktoru JU Zahumlje Vojislavu Krivokapiću  i svim članovima društva povodom obilježavanja 120 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Zahumlje. 
Čestitka Đukanovića povodom 120 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Zahumlje
Portal AnalitikaIzvor

"Osnivanjem Zahumlja, kao prvog kulturno umjetničkog društva 1898. godine, Nikšić dobija one obrise stvaralaštva, koje su i izgradile njegovu prepoznatljivost kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu.Ni ratne nedaće i nemaština, koje su na ovom podneblju bile česte, nijesu pokolebale entuzijaste koje su tada osnovale ovo društvo, već su se svojim stvaralaštvom i stoičkim odnosom prema izazovima, borili za očuvanje tradicije i slobode. Zahvaljući tome danas Nikšić s ponosom može reći da ima jedno od najstarijih kulturno umjetničkih društava na Balkanu, koje je spona tradicije i savremenih umjetničkih tokova i svjedok razvoja srca i duše jednog grada i države i opšte kulturne nadgradnje.
Zahumlje je bilo dom i prva praksa nekim od najpoznatijih crnogorskih stvaralaca, kroz svoj rad šireći tradiciju i kulturu našeg naroda, širom svijeta, predstavljajući najbolje ambasadore kada Crna Gora nije ni mogla imati druge niti bolje. U današnjoj Crnoj Gori, koja je povratila svoju nezavisnost, postala članica NATO-a i koja sigurni i dinamično napreduje ka članstvu u EU, kulturno i umjetničko stvaralaštvo ima posebnu ulogu i svakako podsticajniji ambijent za dalje djelovanje, ne samo u daljem očuvanju i promociji tradicionalne umjetnosti, već i u kulturološkoj nadgradnji nastupajućih generacija'', navodi se u čestitki Đukanovića.

 

Portal Analitika