Politika

Nikolić: Nema bolje perspektive za EU od punog jedinstva njenih članica

Delegacija Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednicima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Odbora za bezbjednost i odbranu, Andrijom Nikolićem i Obradom – Mišom Stanišićem, učestvovala je na Interparalmentarnoj konferenciji za zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku i zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku koja je održana u Beču 11. i 12. oktobra, u sklopu austrijskog predsjedavanja EU.
Nikolić: Nema bolje perspektive za EU od punog jedinstva njenih članica
Portal AnalitikaIzvor

Drugi dan Interparlamentarne konferencije bio je posvećen temama: „Evropski doprinos unapređenju političke i humanitarne situacije u Siriji“, kao i „EU perspektive za Zapadni Balkan“ povodom koje se učesnicima obratio i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Obraćajući se učesnicima skupa, Nikolić je ukazao da se Crna Gora nalazi u finalnoj fazi pristupanja EU, u vremenu kada se Unija suočava sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima.

- Mi u Crnoj Gori veoma dobro razumijemo potrebu EU da sprovede unutrašnje reforme, međutim, ubijeđeni smo da nema bolje perspektive za EU od punog jedinstva njenih članica i nastavka proširenja na zemlje kandidate, te da ti procesi mogu biti vođeni istovremeno. Nova energija u politici proširenja je ključ za dugoročnu održivost evropskog jedinstva, ali i za očuvanje i podizanje integracionog entuzijazma zemalja Zapadnog Balkana, naglasio je Nikolić.

Nikolić je podsjetio učesnike konferencije na ocjenu šefa države Mila Djukanovića iz obraćanja evropskim parlamentarcima u Strazburu, da se Crna Gora se već danas ponaša kao članica Evropske unije kada je riječ o usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

- Uvjeravam vas da će Crna Gora uspješno savladati sve izazove na predstojećoj dionici evropskog puta i uz partnersko razumijevanje sa prijateljskim zemaljama unutar EU i saradnju sa institucijama Unije ispuniti svoje obaveze i prije okvirnog roka notiranog u novoj Strategiji pristupiti evropskoj porodici naroda, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Nikolić je takođe uputio i apel kolegama parlamentarcima iz zemalja EU:

- Apelujem na vas, parlamentarce iz zemalja članica EU, da u susret izborima za Evropski parlament utičete na očuvanje vizije proširenja EU u vašim državama. Pomognite nam, da pojedini destruktivni tonovi, ne ugroze stabilnost Zapadnog Balkana i evropsku budućnost našeg regiona.

Na kraju svog izlaganja, Nikolić je istakao je Evropska unija bila i ostala najbolji model za emanipaciju i osavremenjavanje svih naših politika, naglašavajući da će Crna Gora učiniti sve da u bliskoj budućnosti postane nova članica EU, jer se u Crnoj Gori vjeruje u ideju Evrope koja je ujedinjena u različitostima. Nema stabilne Evrope, bez stabilnog Balkana, zaključio je Nikolić

Na temu „EU perspektive za Zapadni Balkan“ uvodna izlaganja imali su: Karin Knajsl, ministarka vanjskih poslova Republike Austrije, Dejvid Mekalister, predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta i Tomas Majr Harting, izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

U delegaciji Skupštine Crne Gore koja je učestvovala u radu interparlamentarne konferencije, pored predsjednika odbora Stanišića i Nikolića, bili su i poslanici, dr Dragutin Papović član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Milorad Vuletić član Odbora za bezbjednost i odbranu.

Portal Analitika