Ostalo

Više od 500 prijavljenih za Podgorički maraton 28. oktobra

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković  izabran je za predsjednika Organizacionog odbora Podgoričkog maratona, odlučeno je na Konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora 25. Podgoričkog maratona – 2018. Za direktora manifestacije je izabran Vladimir Tomović, direktor preduzeća „Agencije za stanovanje“,  dok će sekretar i tehnički rukovodilac maratona po 25-ti put  biti  Generalni sekretar ASCG Milan Madžgalj.
Više od 500 prijavljenih za Podgorički maraton 28. oktobra
Izvor

Potpredsjednici Organizacionog odbora su: Milorad Vuletić – predsjednik ASCG, Zorica Kovačević  – predsjednik Opštine Danilovgrad, Tanja Stajović – predsjednik Gradske opštine Golubovci i dr Abedin Adžović – predsjednik  opštine Tuzi.

„Podgorički maraton nije samo sportska manifestacija, nego i jedna vrsta civilizacijske svetkovine. Gradovima popout Podgorice pripada da imaju jednu ovakvu manifestaciju. I zato, izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam ove godine u prilici da pomognem i sam ornazaciju Maratona. U narednim godinama Glavni gradi raditi na tome da njegov kvalitet i dodatno unaprijedimo, u organizacionom i finansijskom smislu“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora Podgoričkog maratona.

Gradonačelnik Vuković je podsjetio da Maraton, zahvaljujući predanom radu ljudi iz organizacije, spada u red najznačajnih sportskih manifestacija ovog tipa, odnosno da je licenciran kao maraton od 5 zvjezdica. „To je zbilja jedan kuroiozitet, ako imamo u vidu koliko se malo finansijskih sredstava odvaja za organizaciju ove manifestacije. Čak bi rekao da je ovo vjerovatno i najbolji podgorički proizvod, s obzirom na tu činjenicu. Sportski reziulati koji se stvare na Podgoričkom maratonu danas se jednako vrjednuju kao oni koji se ostvare u Njujorku , Bostonu, Londonu ili u Berlinu i to je činjenica koja je za svako poštovanje i predstavlja obavezu za sve nas koji učestvujemo u organizaciji i ovgodišnjeg Maratona“, saopštio je Vuković.

On je istakao da nije za pohvalu jedino činjenica da finansiranje Maratona u najvećem dijelu pada na teret Glavnom grada i da u prethonom periodu nijesmo u značajnoj mjeri uspjeli da animiramo privatni sektor, što će biti jedan od važnih zadataka gradske uprave u narednom periodu.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević saopštila je da je Danilovgrad potpuno spreman za organizaciju Polumaratona, da su u budžetu za 2018. godnu predviđena sredstva za organizaciju te manifestacije.

Opština u okviru Glavnog grada Golubovci, prema riječima predsjednice Tanje Stajović, takođe će, tradicionalno, uzeti učešće u organizaciji Maratona kroz angažovanje ljudstva i nabavku potrebnih sredstava za kompletnu organizaciju na teritoriji Golubovaca.

Vladimir Tomović, direktor maratona, istakao je da svi nadležni treba da naprave maksimalne napore u danima koji su pred nama kako bi organizacija protekla u najboljem redu, kao i da bi na dan održavanja maratona na ulicama Podgorice trebalo da bude prisutan kako veliki broj kako maratonaca, tako i reklreativaca i djece, budući da je ovo takmičenje na ponos Države, jer se ne može puno gradova pohvaliti da ima maraton od 5 zvjezdica, a Podgorica je u tom odabranom društvu i to treba da predstavalja obavezu više za Glavni grad.

Na sjednici su konstituisani svi organi i tijela manifestacije i usvojen je Plan i program organizacije. Ukupan nagradni fond za ostvarene plasmane iznosi 19.705 eura, uz mogućnost isplate nagrade za istrčane rekorde. Pobjednicima maratona za muskarace i žene su predviđene novčane nagrade u iznosu od 3.000 eura za prvo mjesto, 2.000 eura za drugo i 1.000 eura za osvojeno treće mjesto, a predviđene su i nagrade do 10 mjesta kod muškaraca i osmog mjesta kod žena.

Podgorički maraton je veoma značajna međunarodna sportska manifestacija koja će se po kalendaru Svjetske atletske federacije i AIMS-a održati 28. oktobra u Podgorici. Do sada je prijavljeno preko 500 takmičara iz oko 40 država svijeta.

Podjećamo da je Podgorički maraton prerastao u manifestaciju koja je postala brend Glavnog grada i Crne Gore i predstavlja jednu od najvećih atletskih priredbi u regionu. O tome govori i podatak da je Podgorički maraton stavljen na listu  sertifikovanih maratona EAA sa pet zvjezdica i nalazi se u najboljoj kategoriji Evropskih maratona. Posebno je istaknuto da će se i ove godine rezultati postignuti na Podgoričkom maratonu takmičarima omogućiti dostizanje norme za učešće na Svjetskom Prvenstvu  u Dohi-Katar sledeće godine. Kao i prethodnih godina, maratonci će trčati kroz gradsku opštinu Golubovci i opštinu Tuzi, dok će polumaraton startovati iz Danilovgrada. Održaće se trke zadovoljstvana  5 km i 8km, sa ciljem da se okupi što više zainteresovanih građana i sportista rekreativaca koji će promovisati zdrave stilove života.

U sklopu manifestacije po planu IAAF-a i ASCG, na Trgu nezavisnosti, biće predstavljena prezentacija projekta „Dječija atletika“ za uzrast od 7 do 12 godina uz učešće osnovnih škola Podgorice, kao i određene sportske aktivnosti koje će realizovati Sekretarijat za kulturui sport Glavnog grada, gdje je predviđeno da se održi i kulturno-zabavni program  i nagradna igra za gledaoce.

Portal Analitika