Društvo

Na Vrsuti kod Bara biće instalisan najsavremeniji radarski sistem

Na lokaciji “Vrsuta” kod Bara biće instalisan najsavremeniji radarski sistem, a Kontrola letenja Srbije i Crne Gore će plaćati Ministarstvu odbrane mjesečni zakup  zemljišta u iznosu od 22.000 eura.
Na Vrsuti  kod Bara biće instalisan najsavremeniji radarski sistem
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je usvojila Informaciju o raskidu Ugovora o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima, zaključenog prošle godine  između Ministarstva odbrane Crne Gore i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA i dala saglasnost da se sporazumno raskine Ugovor.

U raspravi je naglašeno da će se neutrošena sredstva, predviđena za sprovođenje ovog Ugovora, preusmjeriti za realizaciju Ugovora o dugoročnom zakupu lokacije „Vrsuta“ za potrebe postavljanja radarskog sistema Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.

 Ocijenjeno je da će se na taj način ostvariti značajni benefiti za Ministarstvo odbrane, jer će se prihodi od izdavanja u zakup u iznosu od 22.000 eura na mjesečnom nivou koristiti za modernizaciju i razvojne projekte Vojske Crne Gore.

Zbog ukazane potrebe da na lokaciji „Vrsuta“ u opštini Bar postavi radarski sistem, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd obratila se Ministarstvu odbrane zahtjevom da im se za te potrebe izda u zakup navedena nepokretnost.

Na predlog Ministarstva odbrane, Vlada Crne Gore donijela je Zaključak broj 07-1490 od 05.04.2018.godine kojim je prihvaćen predlog ovog ministarstva za izdavanje u dugoročni zakup lokacije „Vrsuta“ na period od 30 godina, u skladu sa Zakonom o državnoj imovini.

Nakon sprovedenog postupka za izdavaje u dugoročni zakup, Ministarstvo odbrane donijelo je Odluku broj 80702-3052/18-4 od 23.07.2018.godine, da se Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, izda u dugoročni zakup lokacija „Vrsuta“, po ponuđenoj cijeni od 22.000 eura na mjesečnom nivou i da se na osnovu ove odluke sa istim zaključi ugovor o dugoročnom zakupu.

S obzirom da Finansijskim planom SMATSA d.o.o. Beograd za 2018. godinu nijesu opredjeljena sredstva za zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o Beograd obrata se Ministarstvu odbrane zahtjevom za odlaganje zaključenja predmetnog ugovora.

Kako bi se obezbijedila sredstva neophodna za stvaranje uslova za zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu, predlažu da se, u skladu sa članom 7 stav 1 alineja 1 Ugovor o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima broj 803- 7412/13-7 od 06.03.2017. godine, isti sporazumno raskine. Rakid Ugovora predlažu iz razloga što u toku 2018.godine, nije bilo realizacije zajedničkih projekata u skladu sa zaključenim ugovorom. Na taj način sredstva predviđena za realizaciju ovog ugovora preusmjerila bi se za realizaciju ugovora o dugoročnom zakupu lokacije „Vrsuta“.

“Takođenavode da infrastrukturni objekat čija se izgradnja planira na lokaciji „Vrsuta“ predstavlja veoma značajan objekat i da su u Finansijskom planu za 2018. godinu, predvidjeli sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju predmetnog objekta”, zaključuje se u Informaciji.

Portal Analitika