Društvo

Važno je da svakog dana nađemo vremena za sebe

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježen je u Društvenom centru na Cetinju interaktivnom diskusijom na temu “Mladi i mentalno zdravlje.” Gošća nevladine organizacije Aktivna zona bila je psihološkinja Sandra Perović koja je kazala da su mladi u današnje vrijeme sve više izloženi stresu što, utiče na njihovo mentalno zdravlje.
Važno je da svakog dana nađemo vremena za sebe
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da mladi postaju svjesni važnosti prevencije i razgovora o određenim problemima, a takvo iskustvo sam stekla radom u psihološkom savjetovališu ,,Be yourself''.  Danas već imamo veći broj mladih, njihovih porodica, kao i cjelokupno društvo, koji na drugačiji način razmišljaju o poteškoćama u životu i spremni su da se sa njima suoče i da ih sagledaju na jedan drugačiji način - rekla je Perović.

 Ona je dodala da statistike pokazuju da će 2020. godine depresija biti na drugom mjestu, kada su u pitanju bolesti u svijetu, pa je neophodno, sagledavajući tu činjenicu, djelovati preventivno.

 - Potrebno je skrenuti pažnju, najprije roditeljima, kako da se ophode sa svojom decom od najranijeg uzrasta, kako da ih savjetuju, kako da budu njihova podrška u kriznim situacijama, jer sve su to stvari koje kasnije utiču na formiranje ličnosti - ukazala je ona.

Perović je mladim poručila da je bitno da postanu svjesni problema u kojem se nalaze i da se fokusiraju na sadašnjost i na rješavanje te situacije.

 -Treba da živimo u sadašnjosti i da gledamo kako da na najbolji način ispunimo sadašnjost, tako što ćemo se, na primjer, družiti sa dobrim ljudima, sa roditeljima i raditi stvari koje nas ispunjavaju. Važno je da svakog dana nađemo vremena za sebe kako bi naša ličnost postala snažnija – rekla je Perović.

 

Portal Analitika