Društvo

Vlada traži informaciju od Albanije; Albanska Vlada: Izgranja MHE na Cijevni ne utiče na CG

Crnogorska Vlada saopštila je da je tražila informaciju od Vlade Albanije povodom tvrdnji da se u toj zemlji planira izgranja malih hidroelektrana koje bi uticale na vodotok rijeke Cijevne u Crnoj Gori.  
Vlada traži informaciju od Albanije; Albanska Vlada: Izgranja MHE na Cijevni ne utiče na CG
Izvor

"Vlada je informisana da su resorna ministarstva već pokrenula procedure ka nadležnim organima Albanije kako bi obezbijedili cjelovitu informaciju, na osnovu koje bi trebalo da bude procijenjen eventualni uticaj planiranih objekata na tok i vodni potencijal rijeke Cijevne na crnogorskoj strani", saopšteno je iz Vlade nakon današnje sjednice.

Iz Vlade Albanije je medjutim saopšteno za RTCG da da izgradnja mini hidroelektrana na Cijevni u Albaniji ne utiče na vodotok Cijevne u Crnoj Gori, te da zbog toga nisu kontaktirali nadležne crnogorske organe.

Dodaje se da ako neki od predloženih projekata utiče na rijeku Cijevnu koja prolazi kroz teritoriju Crne Gore, onda će nadležni organi  Albanije u skladu sa medjunarodnim konvencijama prekograničnim vodama zahtijevati saglasnost relevantnih struktura Crne Gore, prije izdavanja dozvole za njihovu izgradnju.

Pojedine nevladine organizacije su saopštile da se na albanskom dijelu rijeke Cijevne grade male hidroelektrane, o čemu nije obaviještena crnogorska strana.

Premijer Duško Marković saopštio je da će o tome razgovarati sa albanskim kolegom Edijem Ramom koji dolazi u Crnu Goru 25. oktobra kada će učestvovati na Privrednom forumu u Budvi.

1005cijevnaok

Rijeka Cijevna, predstavlja kompletan ekosistem koji je vezan za Skadarsko jezero kao Nacionalni park. Cijevna izvire u Albaniji i prolazi kroz Crnu Goru. Od ukupne dužine od 58 kilometara, 32 kilometra prolazi kroz Crnu Goru, a kroz Albaniju 26 kilometara. Skupština Podgorice je prošle godine proglasila dio kanjona Cijevne zaštićenim dobrom pod nazivom Spomenik prirode "Kanjon Cijevne", što podrazumijeva održivo korišćenje bioloških resursa, očuvanje i unaprjeđivanje biološke, genetičke i ekosistemske raznovrsnosti posebno prepoznatih endemičnih i reliktnih vrsta i njihovih staništa, kao i sprječavanja štetnih aktivnosti koje mogu ugroziti posebne ili značajne komponente biodiverziteta.

I Crna Gora i Albanija su potpisnice Konvencije o prekograničnim uticajima. To znači, da bilo koja zemlja ne može da pravi zahvate na određenom prirodnom dobru prije nego što obavijesti susjedne države na koje te aktivnosti mogu imati uticaj. 

 

Portal Analitika