Sci/Tech

Arheologija pamćenja i arhitektura znanja: U sebi nosimo kolektivnu svijest predaka

Festival „Otvoreni dani nauke“ traje do sjutra. Reporterka Portala Analitika je posjetila jedan dio festivala, izložbu Arheologije pamćenja i arhitektura znanja, pa smo provjerili o čemu je zapravo riječ.
Arheologija pamćenja i arhitektura znanja: U sebi nosimo kolektivnu svijest predaka
Ivona Drobnjak
Ivona DrobnjakAutor
Portal AnalitikaIzvor

Autorka izložbe Arheologija pamćenja i arhitektura znanja, Gordana Medin, rekla je da je izložbom htjela da prikaže „kako u sebi nosimo kolektivnu svijest predaka, od početka stvaranja, od pramaterije pa do danas“.

dani-nauke-1Jedan od umjetnika, Ranko Vučurović je autor “Hramova astronoma”.

“Ideja projekta je da prebaci djecu i odrasle u svijet fascinantnih drevnih civilizacija i istraži način na koji su one izražavale odnos prema zemlji, njenoj plodnosti i zvjezdanom nebu. Ilustracije i imitacije skulptura is Mesopotamiju,Egipta,astečke civilizacije treba da približe filozofiju,mitologiju i duhovnost svakog od ovih različitih pogleda na svijet. Takođe dekodiranje hijeroglifa, da djeca mogu da napišu svoje ime egipatskim hijeroglifima uz pomoć slike. Uradjene su ilustracije egipatskih božanstava,vinčansko pismo,T Stubovi iz Gobekli tepea, klinasta pisma, Gilgames ploča.Urađeni su indijanski Tipiji,Takodje su uradjeni Toltečki kipovi(Los Atlantes de Tula)”, govori Vučurović.

arheologije-pamcenja-i-arhitektura-znanja-8

Djela su rađena od stiropora,kartona,papira, platna,drveta.

Umjetnica Vanja Tomović je autorka dijela projekta pod nazivom“Znanje prije znanja”.

arheologije-pamcenja-i-arhitektura-znanja-7

  “Cilj ovog projekta je da obuhvati rane civilizacije srednje i južne Amerike,kao i sjeverno-američke indijance,njihove skulpture,toteme i maske.Napravljena je ilustracija Bude,skulptura Šive kako pleše,egipatski faraoni i mumije,sarkofazi. Urađene su ilustracije sa grobnice Pakal Votana,čuvara vremena starih Asteka,Astečka dvoglava zmija,Majanski kalendar(Kamen Sunca) zatim Quetzalcoatl,bog vjetra i mudrosti,hvatači snova,maske”, objašnjava Tomović.

Umjetnica iz Nikšića je uradila i Svetovida boga starih Slovena.

arheologije-pamcenja-i-arhitektura-znanja-5

“Ovo djeci treba da približi sliku o drevnim civilizacijama, zaintigira njihovu maštu i omogući upoređivanje različitih kultura i religija iz različitih perioda i geografskih lokacija”, ističe ona.

Ucestvovali su i umjetnici Ivana Radovanović sa,,Šupljim ljudima" ,Katarina Švabić sa njenim projektom ,,Budjenje Transformacija Svijesti" ,Milivoje Djukić sa njegovim ,,Vremenskim kutijama"

Idejni vodja i kordinatorka čitavog programa je dr profesor Gordana Medin

Prema njenim riječima, kolektivna svijest se slojevito gradi u nama, a mi je slojevito nadograđujemo i predajemo onima koji dolaze.

arheologije-pamcenja-i-arhitektura-znanja-6

"Sve što smo stariji mi sve više tražimo da se vratimo tim nekim počecima koji su u nama, i koji kao neka rupa ostaju neizgrađeni, jer se mi u stvari nadograđujemo nekim drugim stvarima, koji nas ustvari udaljuju od nas samih“, kazala je Medin.

Pod sloganom Od radoznalosti do inovacija, kojim Ministarstvio nauke Crne Gore skreće pažnju javnosti na aktuelne naučne teme i politike, kao i na važnost inovacija za društveni i ekonomski razvoj, biće realizovan od 9. do 12. oktobra, u nekoliko gradova širom Crne Gore.

Portal Analitika