Društvo

Amfilohije: Marković građane proglasio za špijune

Predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković proglasio je posljednjom izjavom o himni crnogorske građane za špijune, rekao je mitropolit Crnogorsko primorski SPC Amfilohije.
Amfilohije: Marković građane proglasio za špijune
Dan Izvor

Marković je juče rekao da je predlog zakona kojim se propisuje kažnjavanje za neustajanje prilikom intoniranja himne do 2.000 eura primjenjiv u praksi ukoliko, na primjer, dođe do kršenja na sportskim manifestacijama."Zašto nije? Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnijećemo prekršajnu prijavu ", rekao je predsjednik Vlade. Ovu izjavu dio medija je interpretirao kao da je Marković pozvao građane da prijavljuju one koji ne ustanu prilikom intoniranja himne, što je izazvalo oštre reakcije pojedinih opozicionih stranaka.

 

Kako je ocijenio Amfilohije,”Oj, svijetla majska zoro” je lijepa narodna pjesma, koju je narod često pjevao, čak i u verziji “Oj, junaštva svijetla majska zoro”, prenosi Dan.

“Nema sada u himni stihova “Lovćen nam je oltar sveti, u njega smo svi zakleti”. Neka vrate to, zašto da ne? Možda će sada da tjeraju ljude da ustaju na tu himnu, prijete kaznama. Ne znam šta je premijer Marković tačno rekao, ali zaista vjerujem da je Crna Gora zapravo ona Crna Gora iz trinaestojulskog ustanka, a ne Crna Gora od 12. jula i Sekule Drljevića”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski SPC.

Amflohije je za Novi TV rekao da vrlo dobro razumije zašto jedan dobar dio crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu.

“Jednom prilikom sam ustao prilikom intoniranja himne jer sam smatrao da je to pristojno. Ovo je na neki način himna prokletoga Sekule Drljevića. Moram to tako da kažem. On je omražen, zaista. Ova himna je prvi put pjevana u Staroj Gradiški, kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira. To su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otacbini. I tada je tu prvi put pjevana ta himna, u Staroj Gradiški, u vrijeme toga bratoubilaštva, kada su ustaše, Sekulini prijatelji i saveznici, pobile te ljude, tu vojsku koju je predvodio Pavle Đurišić”, naglasio je Amfilohije.

Portal Analitika