Kultura

Izložba Vakcinacija je pola zdravlja - imunizacija nekad i sad

  U organizaciji Narodnog muzeja otvorena je izložba Vakcinacija je pola zdravlja - imunizacija nekad i sad.
Izložba Vakcinacija je pola zdravlja - imunizacija nekad i sad
Portal AnalitikaIzvor

Ovom izložbom NMCG želi doprinijeti aktivnom i otvorenom dijalogu o aktuelnoj društvenoj temi, pa je večeras predstavljen  materijal iz fonda Istorijskog muzeja koji se bavi pitanjem narodnog zdravlja i imunizacije stanovništva u crnogorskom društvu, a koji do sada nije javno prezentovan.        

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović je naotvaranju istakla da ovim projektom Narodni muzej proaktivno artikuliše otvorena pitanja današnjice , kao i da će u budućnosti nastaviti da se bavi aktuelnim temama crnogorskog društva.

imunizacija-izlozba

Na otvaranju su govorili i direktorica Svjetske zdrastvene organizacije, Mina Brajović i profesor dr Dragan Laušević.      

„Brojke kojima danas raspolažemo potvrđuju - priča o imunizaciji je priča o životu i smrti. Region Evrope bilježi dramatičan porast broja oboljelih i epidemija. U samo prvih 6 mjeseci 2018. godine je najmanje 37 osoba izgubilo živote, a registrovano je preko 40 000 (41013) slučajeva obolijevanja od malih boginja, sto je porast od 71% u poređenju sa proteklom godinom i neuporedivo više od brojki za 2016. godinu (5237). S toga mi je izuzetno drago što je Narodni muzej inicirao ovakav projekat koji je prije svega jedinstven u Evropi jer se po prvi put povezuju sektori kulture i zdravlja, a sve u funkciji zdravlja, odnosno podizanja nivoa svijesti o benefitima imunizacije.“- kazala je direktorica Svjetske zdrastvene organizacije, Mina Brajović.  

imunizacija-nekad-i-sad-3 


Dr Dragan Laušević je pozvao sve zainteresovane da se pridruže razgovoru zakazanom za 12. okotobar u 18h, kada će održati predavanje o vakcinaciji i odgovarati na sva pitanja publike, a do 5. novembra, do kada je izložba otvorena, biće upriličena različita predavanja, panel diskusije i projekcije na ovu temu.

Portal Analitika