Politika

Insistiraće na učešću akademske zajednice i NVO

Demokratska partija socijalista (DPS) još nije usaglasila svoj prijedlog za formiranje radne grupe koja će se baviti izbornim zakonodavstvom sa sugestijama koje su dostavile druge partije. DPS radi na tome i trebalo bi da usaglašeni dokument ponudi na narednoj sjednici Kolegijuma – rečeno je Pobjedi nezvanično iz te partije.
Sa prošlih konsultacija kod predsjednika parlamenta
Sa prošlih konsultacija kod predsjednika parlamenta
PobjedaIzvor

- Ono na čemu insistiramo je učešće predstavnika akademske zajednice u radnoj grupi i nvo sektora. Ostaje da se dogovore modaliteti i način kako da izaberemo te članove – kazao je Pobjedin izvor.

DPS je ranije predložio da civilni sektor ima tri predstavnika u budućem radnom tijelu, i to iz Centra za demokratsku tranziciju, Centra za monitoring i MANS-a. Ta partija predložila je i 15 predstavnika akademske zajednice, za koje smatra da bi mogli da daju značajan doprinos radu radnog tijela. DPS je pozvala ostale poslaničke klubove da i oni daju svoje prijedloge, kako bi postigli dogovor o dva člana akademske zajednice koja bi učestvovala u radnoj grupi.

Pojedine partije insistiraju da se nađe model koji će biti garant za primjenu izbornog zakonodavstva koje usaglasi radna grupa. SDP nije precizirala koji konkretno pravno politički model traži, dok je Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore bio izričit – da se formira vlada državnog jedinstva, jer u suprotnom on neće učestvovati u radu radnog tijela. DPS do sada nije dobila nijedan prijedlog, već je potpredsjednik te partije Branimir Gvozdenović kazao da će se „o svim formama razgovarati“.

Demokratski front saopštio je juče da je novi prijedlog Demokrata o formiranju odbora za kontrolu i primjenu izbornih zakona obradovao DPS, ali da je za taj opozicioni savez neprihvatljiv.

- Prijedlog Demokrata i Ure da u tijelu, koje bi kontrolisalo primjenu i sprovođenje usvojenih zakonskih rešenja radne grupe, budu specijalni državni tužilac Milivoje Katnić i direktor Uprave policije Veselin Veljović, neprihvatljiv je za Demokratski front – kazao je Milutin Đukanović, šef poslaničkog kluba DF-a.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika