Društvo

Otvara se Fabrika znanja na UDG-u

Na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) u podgorici sjutra se svečano otvara osma regionalna IT manifestacija Fabrika znanja 2018.
Otvara se Fabrika znanja na UDG-u
Portal AnalitikaIzvor

Najveći IT događaj u regionu okupiće preko 3.000 učenika i studenata koji će kroz dvodnevnu edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa najaktuelnijim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija.

Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, posebna pažnja biće posvećena konceptu “Pametnih gradova” (Smart cities), uz veoma atraktivni, interaktivni i zabavni izložbeni deo manifestacije.

Otvaranje pogona

Kao i prethodnih godina, Fabrika znanja 2018 organizovana je u okviru događaja “Otvoreni dani nauke”, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore, a uz podršku vodećih svetskih tehnoloških kompanija.

I ove godine, manifestaciju će posetiti više od 3.000 đaka iz Danilovgrada, Spuža, Ulcinja, Žabljaka, Bijelog Polja, Kolašina, Bara, Tivta, Budve i Podgorice.

Od samog početka do danas, kroz pogone Fabrike znanja prošlo je preko 20.000 učesnika. U skladu sa tradicijom, i ovogodišnja manifestacija okuplja renomirane predavače koji će učesnicima preneti svoja znanja i iskustva iz oblasti informacionih tehnologija i mnogih drugih dinamičnih sektora budućnosti.

fabrika-znanja-1

Teme

Pored tema za učenike osnovnih škola, kao što su: “Šta se krije u kućištu laptopa”, “Saznajmo šta je to zračenje”, “Mala škola web programiranja”, “Mixed Reality” ili “Magija holograma”, Fabrika znanja edukuje i njihove nastavnike, uz predavanje pod nazivom “Prevencija nasilja i zlostavljanja dece putem IKT-a”.

Radionice i predavanja za studente obuhvataju i oblast koja se nalazi u fokusu ovogodišnje Fabrike znanja: “Pametni gradovi i gradovi pametnih ljudi”. Smart Cities je koncept koji se najjednostavnije može definisati kao vizija urbanog razvoja koji koristi digitalne i komunikacijske tehnologije (ICT) i Internet stvari (IoT), kako bi se što bolje ispunile potrebe građana i unapredila efikasnost gradskih službi.

Baziran na mreži informacija, “Pametni grad” je osmišljen da neguje prirodu, gradi pravično društvo i stabilnu ekonomiju, i na taj način promoviše održivi razvoj. Pored ovog zanimljivog koncepta budućnosti, na Fabrici znanja se obrađuje još jedna, veoma aktuelna tema: “Blockchain revolucija”, a posebne zanimljivosti očekuju i sve one koji posete izložbeni prostor.

fz-2017

Atrakcije i interakcije

Posetioce izložbenog dela Fabrike znanja očekuju nesvakidašnje atrakcije: Holo Box uređaj za interaktivno holografsko iskustvo, HoloLens naočare za doživljaj virtuelne realnosti, uzbudljivi svetlosni efekti Tesline kugle, Reaction Game kao simulacija za poboljšanje telesnih reakcija, iPad booh za iskustvo proširene realnosti, Friend mašina, Kaleidoskop fotografije i Sphero maze, igrica koja nas uvodi u temu Pametnih gradova.

Kao i prethodnih godina, očekuje se da će učesnici pokazati visok stepen interesovanja za ponuđene sadržaje i da će znanja stečena tokom ova dva dana upotrebiti za samostalno istraživanje i specijalizaciju u daljem obrazovanju.

Na ovaj način, Univerzitet Donja Gorica i kompanija Comtrade nastavljaju svoju društveno korisnu ulogu i stvaraju povoljne uslove za izvoz znanja iz našeg regiona, ali i mnogo snažniju osnovu za razvoj IT sektora i na domaćem tlu.

Za više informacija o projektu “Fabrika znanja”, posetite zvaničnu web stranicu manifestacije: https://www.fabrikaznanja.com/.

Portal Analitika