Zanimljivosti

Planeti rok za spas ističe 2030: Ovih 25 stepeni nije normalno

Početak oktobra donio nam je neobično visoke temperature. Klimatske promjene “umiješale su prste“, a stručnjaci zovu na hitnu reakciju i kažu – posljednji je trenutak za spas planete.
Planeti rok za spas ističe 2030: Ovih 25 stepeni nije normalno
Portal AnalitikaIzvor

Na Međunarodnom panelu o klimatskim promjenama (IPCC) upozoreno je da je neophodno preduzeti hitne mjere. Naučnici upozoravaju da je ostalo malo vremena, odnosno crvena linija da se globalno zagrijevanje ograniči na maksimalnih 1,5 stepeni Celzijusa bi mogla da bude pređena već 2030. Čak pola stepena više donijelo bi nove suše, poplave, ekstremne temperature i siromaštvo za stotine milona ljudi širom svijeta, prenosi B92.

U izvJeštaju IPCC ističe se da je cilj zadržati globalni porast temperature na manje od jednog i po stepena, što zahtIJeva “brže i opsežne promene u svim aspektima društva“.

Globalna temperatura je trenutno viša za jedan stepen nego prIJe sto godina. Prate je katastrofalni uragani u SAD, rekordne suše u Kejptaunu, šumski požari čak i u arktičkom pojasu, a planeta je na putu da pređe prag i ide ka zagrIJevanju od tri stepena. Stručnjaci navode da je izazov ogroman, ali da još ima vremena za stvaranje prosperitetne, održive budućnosti.

Ovaj izvJeštaj došao je u pravo vrIJeme, u trenutku kada meteorolozi upozoravaju na oktobarske temperature iznad prosJeka. Kako su upozorili evropski meteorolozi, temperature će ovog mJseca biti u proseku više za 7 do 10 stepeni, a neobično toplo vreme neće zaobići ni zemlje Balkana.

Da podsjetimo, Severe Weather Europe je na svom portalu objavio da se veoma toplo vreme očekuje u centralnoj Evropi, gdje će se temperature sredinom ove sedmice kretati oko 25 stepeni, u Francuskoj i Španiji 30, pa i iznad toga.

Veoma toplo vrijeme očekuje se i u najsjevernijim djelovima Evrope, usled širenja toplog talasa preko preko Skandinavije i Atlantskog okeana sve do Grenlanda. Narednog vikenda na sjeveru Evrope se očekuje temperatura za čak 15 stepeni više od prosjeka.

Iznenađujuće toplo biće i na Balkanu Do sredine mjeseca najviše dnevne temperature često će biti iznad 20 stepeni Celzijusa. Do 17. oktobra najviše moguće dnevne temperature biće između 20 i 24 stepena, a najniže između 8 i 12 stepeni.

Portal Analitika