Društvo

Crnogorska nošnja najljepša u Ognjenoj zemlji

Prošle sedmice u gradu Rio Grande, provincija Ognjena zemlja u sklopu osmog Festivala Inostranih Zajednica (XVII Fiesta de las Colectividades Extranjeras) promovisana je kultura, tradicija, turizam, istorija i gastronomija Crne Gore.
Crnogorska nošnja najljepša u Ognjenoj zemlji
Dragana Otašević
Dragana OtaševićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Događaj je organizovala opština Rio Grande, dok je Crnu Goru predstavljala crnogorska zajednica iz istoimenog grada. Takođe, tokom događaja se realizovao izbor za kraljicu svih inostranih zajednica, gdje je crnogorska zajednica osvojila nagradu za najljepšu nacionalnu nošnju.

Štand Crne Gore je bio izuzetno posjećen. Posjetioci su pokazali  interes za istoriju, turizam, gastronomiju i tradiciju Crne Gore. Štand je bio opremljen posterima na kojima su se mogli vidjeti najljepše turističke i istorijske destinacije Crne Gore kao i  videima sa istom sadržinom, velikim izborom tipične hrane iz Crne Gore poput podgoričkih popeka, sarme, priganica s medom, domaća pogača. Takođe promovisane su knjige Historia de Montenegro (Živko Andrijašević),  Pajaros Poetas (Juan Pablo Krekun), Suspendidos en el Aire (Ivan Damianovich), kao i zbornik radova Descendientes de los inmigrantes montenegrinos e identidad de las futuras generaciones na španskom jeziku a u izdanju Matice Crnogorske ogranak Buenos Ajres (Matriz montenegrina de Buenos Aires).

Veliki interes i divljenje od strane posjetioca i autoriteta koji su organizovali događaj, kao i autoriteta provincijskih vlasti zavrijedila je crnogorska nošnja koja je u sklopu izbora za kraljicu inistranih zajednica (na kojem je pobijedila predstavnica Bolivije) osvojila nagradu za najljepšu nošnju u konkurenciji od dvadeset inostranih nošnji. Nošnju su  u jutarnjim časovima nosile Mikaela Perović čukununuka Crnogoraca i djevojčica Emili peta generacija Crnogoraca, dok je u popodnevnim časovima kada je i osvojena nagrada istu  nosila Dragana Otašević koja je pozvana od strane crnogorske zajednice u pomenutom gradu, a radi učešća u promociji kulture i tradicije Crne Gore. Mušku nošnju nosio je Alan Escudero.

argentinaglGrad Rio Grande se nalazi u u sjevernom dijelu provincije-ostrva  Ognjena zemlja. Prema popisu iz  2010 godine u pomenutom gradu je živjelo 78.614. Dvjesta kilometara ka jugu  nalazi se grad Ushuaia koji  predstavlja  najjujžniju geografsku tačku na svijetu i smatra se popularno kao grad koji se nalazi na kraju svijeta.

U pomenutom gradu danas živi simboličan broj potomaka crnogorskih iseljenika koji su duhovno izuzetno vezani za Crnu Goru, njihovu zemlju porijekla. Među porodicama se ističu porodice Perović i Tatar koje su i organizovale prezentaciju Crne Gore na ovom, izuzetno važnom događaju za promociju raznih država.

Događaju je prisustvovao veliki broj provincijskih i lokalnih vlasti, pa je član žirija za izbor najjljepše nošnje bio i Viceguverner Provincije Ognjena zemlja Juan Carlos Arcando, koji je i uručio nagradu  predstavnici crnogorske zajednice.

Crnogorska zajednica iz pomenutog grada je prvi put učestvovala na ovom događaju, gdje je organizacijom istog postigla izuzetan uspjeh u promociji zemlje njihovih predaka. Predstavnici zajednice učešćem na ovom događaju i organizacijom promocije Crne Gore su iskazali duboku naklonost  ka zemlji porijekla, kao i veliku ljubav koja ih spaja, koja briše sve granice koje je potrebno preći od Crne Gore do Ognjene zemlje-kraj svijeta kako je popularno zovu.

Događaj traje dva dana i biće zatvoren u nedjelju 07.10.2018. u 21:00 h.

Portal Analitika