Fudbal

Tumbaković: Nek' fudbal zasjeni sve drugo

Crna Gora je na nogama, stadion pod Goricom je rasprodat za duel "sokola" i "orlova" u četvrtak. A da je kapacitet veći, tražila bi se ulaznica više, ističe, za "Novosti", selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković.
Foto: FSCG
Foto: FSCG
Portal AnalitikaIzvor

Iskusni stručnjak, koji je od Crne Gore u posljednje tri godine napravio ozbiljnu selekciju kojoj je samo spletom okolnosti izmakao baraž za Mundijal u Rusiji, vjeruje da će duel sa Srbijom proteći u sportskoj atmosferi i da se meč neće ispolitizovati, s obzirom na trenutnu političku situaciju u odnosima dvije zemlje.

- Mi ćemo sve učiniti da ovaj duel ostane samo u sportskim okvirima, da bude takmičenje dvije selekcije u Ligi nacija. Bićemo dobri domaćini Srbiji, i zaista očekujem da na terenu sve prođe u fer-pleju i sportskom tonu, i da neki drugo faktori neće uticati na atmosferu i događaj. Ovo treba da bude svečanost fudbala, da fudbal zasjeni sve drugo - priželjkuje bivši dugogodišnji trener Partizana. 

 

Ne krije Tumba da Crna Gora ima pobjedničke ambicije, da će pokušati da iskoristi domaćinstvo i da u ovoj istorijskoj, prvoj takmičarskoj utakmici, pobijedi.

 

- Za nas je ovo svojevrstan 'vječiti derbi'. Srbija nije samo selekcija koja je igrala na Mundijalu, što govori o njenom kvalitetu, već i prvi komšija. To je taj dodatni sportski motiv, kao što je to slučaj sa Partizanom i Zvezdom. Igrali su "vječiti" i protiv velikih klubova kao što su Real, Juventus, PSŽ, pa je opet najveći fokus na derbiju. Tu je bitno ko će biti bolji. Tako je i u slučaju Crne Gore i Srbije. Vjerujem da je za obje selekcije imperativ rezultat, ali i prestiž.

Obje selekcije imaju kadrovskih problema, i Tumbaković ne krije da će i ljekari krojiti tim.

- Kad ste selektor, dok vam igrači ne dođu i ne vidite u kakvom su stanju, ne znate na koga sve možete računati. Nama je Vukčević povrijeđen, Jovetić je poslije tri mjeseca odigrao 15 minuta za Monako, Vešović je takođe zaigrao, Kosović ima temperaturu... Pokušaćemo da dobijemo derbi u lijepoj, sportskoj atmosferi - završio je selektor Crne Gore. 

VRIJEME JE ZA VELIKO TAKMIČENjE

Crna Gora je od imenovanja Ljubiše Tumbakovića u januaru 2016. godine u konstantnom usponu igre. Baza je napravljena, kalila se kroz prethodne kvalifikacije za Mundijal.

- Sada je vrijeme da se napravi rezultat. Crna Gora nikada nije bila na velikom takmičenju, želja je da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Pokušaćemo to prvo kroz Ligu nacija, a zatim preko kvalifikacija. U svakom slučaju, stasali smo kao ekipa za nešto više - ne krije selektor "sokola".

Portal Analitika