Politika

Odnosi Crne Gore i Svete Stolice istorijski ukorijenjeni

Odnosi Crne Gore i Svete Stolice odlični su i imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, ocijenjeno je u razgovoru predsjednika države Mila Đukanovića sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.
Odnosi Crne Gore i Svete Stolice istorijski ukorijenjeni
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je boravio danas u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici na poziv pape. 

„Đukanović je imao je veoma srdačan razgovor sa Papom, tokom kojeg su potvrđeni odlični odnosi Crne Gore i Svete Stolice, koji imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886. godine,i nakon obnove državnosti temeljnim ugovorom kojim su regulisani najvažniji segmenti saradnje i status Katoličke zajednice u Crnoj Gori“, saopšteno je iz Službe za informisanje Predsjednika.

U ragovoru je, kako se navodi, bilo riječi o dostignućima i planovima Crne Gore, regionalnim, evropskim i globalnim temama, kao i o izvjesnoj papinoj posjeti Podgorici.

„Obostrano je izraženo zadovoljstvo i perspektivom skorog otvaranja rezidentne nuncijature Svete Stolice u Crnoj Gori, što će uz crnogorsku ambasadu u Vatikanu biti novi značajan impuls za unapređenje svestrane saradnje“, kaže se u saopštenju.

Đukanović se u sjedištu Svete Stolice sastao se i sa državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, koji je nedavno posjetio Crnu Goru. 

Kako je saopšteno, sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u Evropi i regionu i izrazili nadu da će aktuelni procesi dovesti do demokratskih reformi i doprinijeti stabilizaciji kontinenta s posebnim fokusom na stabilnost Zapadnog Balkana. 

„Na susretima i s papom i državnim sekretarom zajednički je naglašen značaj multietničkog i multireligijskog sklada po kojem je prepoznatljiva savremena Crna Gora“, piše u saopštenju. 

Đukanović je kazao da doprinos tome u kontinuitetu daju Katolička crkva i katolička zajednica u Crnoj Gori.

On je posjetio i sjedište Suverenog Malteškog reda, a domaćin mu je bio Veliki Majstor Suverenog Malteškog reda, fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto.

Na sastanku su, kako je saopšteno, razmijenjena mišljenja o mogućnostima saradnje i potvrđena donacija zaštitne kutije za ikonu Filermosu, a koja će omogućiti veći stepen zaštite ove relikvije koja ima veliki značaj i za Crnu Goru i za Red. 

Đukanović se zahvalio na podršci u oblasti zdravstva i mogućnosti da se crnogorski kardiolozi specijaliziraju pod protektoratom Reda u cilju unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite u Crnoj Gori. 

"Na sastanku domaćini su posebno izrazili interesovanje za aktuelna kretanja na Zapadnom Balkanu i evropsku perspektivu zemalja regiona", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika