Protokol

Veber: Crna Gora je potrebna EU ako želimo stabilan Balkan

Crna Gora je potrebna Evropskoj uniji ukoliko želimo da Balkan bude stabilan, ocijenio je novoimenovani ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Robert Hajnrih Veber na sastanku sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem.
Veber: Crna Gora je potrebna EU ako želimo stabilan Balkan
Izvor

Ambasador Njemačke je naglasio da proces konsolidacije Evropske unije treba da se odvija paralelno sa pregovorima koje Brisel vodi sa Crnom Gorom, te da unutrašnje reforme u Uniji ne bi smjele da uspore dinamiku pristupanja zemalja kandidata za članstvo.

Veber je istakao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govorom pred evropskim parlamentarcima u Strazburu, dao ubjedljiv prilog stabilnosti Balkana i demonstrirao jasnu viziju budućeg napretka Crne Gore. Njemački ambasador je ukazao da Berlin prepoznaje snažnu političku volju Crne Gore za pridruživanje Evropskoj Uniji i podvukao da će Njemačka, kao prijateljska država, uvijek ukazivati, ne samo na pozitivne iskorake, već i na nedostatke koji postoje, sa spremnošću da ih zajedničkim naporima otklonimo.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić ocijenio je da je Evropska unija bila i ostala najbolji okvir za osavremenjavanje i emancipaciju svih naših politika, te da će Crna Gora zajedno sa SR Njemačkom i drugim partnerima, raditi na pronalaženju odgovora na zahtjevne izazove u finalnoj fazi procesa pridruživanja.

Izraženo je obostrano interesovanje za uspostavljanje parlamentarne saradnje na nivou radnih tijela dva parlamenta, pogotovo u oblastima vanjskih poslova i evropskih integracija. Osim razmjene iskustava i dobrih parlamentarnih praksi, na ovaj način bi crnogorski poslanici neposredno upoznali njemačke kolege sa stanjem u Crnoj Gori, kako bi članovi Bundestaga argumentovanije objasnili svojim građanima zbog čega je Crnoj Gori mjesto u Evropskoj uniji. 

Nikolić je poželio uspjeh novoimenovanom ambasadoru Veberu i izrazio uvjerenje da će saradnja Skupštine i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa Ambasadom SR Njemačke biti intenzivna i plodotvorna.

Na sastanku je bilo riječi i o konkretnim projektima, za koje je njemačka strana pokazala spremnost za pružanje podrške.

Portal Analitika