Politika

Đukanović: Papa namjerava da posjeti Crnu Goru (Video)

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović saopštio je danas da papa Franjo ima namjeru da posjeti Crnu Goru i time pokaže uvažavanje prema ogromnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet međuvjerskog i međuetničkog sklada.
Đukanović: Papa namjerava da posjeti Crnu Goru (Video)
Portal AnalitikaIzvor

"Sveti otac je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o regionu posjeti Crnu Goru. Kazao je da je za sljedeću godinu najavio posjete trima državama regiona, ali da nema dileme da će nakon toga pronaći vremena da posjeti i Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multietničkog i multikulturnog sklada. Svemu tome Katolička crkva daje značajan doprinos", poručio je Đukanović, na pitanje Pobjede, nakon sastanka sa papom u Vatikanu.

Đukanović je podsjetio da je njegov prethodnik Filip Vujanović formalizovao pitanje posjete pape Crnoj Gori.

"Zahvalan sam što je Vatikan doprinosio i doprinosi međuvjerskom skladu u Crnoj Gori", naveo je predsjednik Crne Gore.

Papa Franjo pozdravio je rezultate koje Crna Gora postiže u evropskim integracijama, kao i doprinos koji daje u regionu.

"Papa je u punoj mjeri podržao ono što su dosadašnji rezultati u Crnoj Gori, i podržao naša stremljenja da nastavimo putem evropskih integracija i dalje da dajemo kvalitetan doprinos stabilnosti regiona, kazao je Đukanović.

Papa Franjo i Đukanović su ocijenili da se bilateralni odnosi održavaju na odličnom nivou.

"Izrazili smo zadovoljstvo što će uskoro biti otvorena rezidencija Vatikana u Crnoj Gori, što će  dalje doprinijeti unaprjeđenju odnosa Crne Gore i Vatikana. U razgovoru sa državnim sekretarom Vatikana smo ove teme produbili. Analizirali smo sitaucije u Makedoniji, Bosni...gdje sam prepoznao ozbiljnu zabrinutost Svete stolice za stabilnost Balkana i želju da se te neizvjesnosti što prije izađemo", istakao je Đukanović.

djukanovic-i-papa-franja

 

Posjeta crnogorskog predsjednika Vatikanu je potvrda odličnih odnosa Svete Stolice i Crne Gore, koji imaju duboke istorijske korijene i tradiciju međusobnog poštovanja, utemeljene Konkordatom o saradnji iz 1886.godine.

"Crna Gora je nakon obnove državnosti, prepoznatljiva kao zemlja koja posebnu pažnju pridaje očuvanju i razvoju međunacionalnih odnosa i vjerskoj toleranciji, saradnji i solidarnosti, obnovila odnose sa Svetom Stolicom i kroz Temeljni ugovor, koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i status katoličke zajednice u našoj zemlji", saopšteno je nakon susreta iz Đukanovićevog kabineta.

milo-djukanovic-posjeta-malteskom-redu

Susretu na najvišem nivou, podsjećaju, prethodila je i nedavna veoma uspješna posjeta državnog sekretara Svete Stolice kardinala Pjetra Parolina Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović se u Apostolskoj palati susreo prvo sa Papom, a zatim i sa državnim sekretarom Parolinom.

milo-djukanvic-posjeta-mr

Nakon posjete Vatikanu Đukanović je posjetio i sjedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine, gdje mu je domaćin biti fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki Majstor Malteškog Reda.

"Što se tiče ikone Boginje Filermose složili smo se da realizujemo jednu aktivnost uz pomoć i donaciju Malteškog reda na kvalitetetnijoj zaštiti i čuvanje ikone, što će uskoro biti i realizovano. A dogovorili smo se i oko aktivnosti oko trajnijeg rješavanja mjesta na kome će biti izložena ikona, zaključio je Đukanović.

Foto: Predsjednik.me, Beta/AP

Portal Analitika