Društvo

Ljekarska uvjerenja izdaju se po zahtjevu

U Crnoj Gori, za sada, ne postoji zakonska obaveza za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportiste, već se ljekarsko uvjerenje može dobiti samo ukoliko sportska organizacija, odnosno sportski savez čiji je sportista član podnese zahtjev.
Ljekarska uvjerenja izdaju se po zahtjevu
PobjedaIzvor

To može učiniti i sam sportista. Sa druge strane, kako je Pobjedi rečeno iz Ministarstva zdravlja, pedijatri u domu zdravlja obavezni su da pregledaju djecu koja se u školi bave sportskim aktivnostima.

Redakciji Pobjede požalilo se više čitalaca koji tvrde da se prilikom utvrđivanja zdravstvene sposobnosti djece sportista ne obavljaju svi neophodni pregledi, već da se nerijetko desi da sa laboratorijskim nalazima i urađenim EKG-om se izda ljekarsko uvjerenje. Nekompletan medicinski pregled, upozoravaju oni, može da dovede do fatalnih ishoda.

BEZ PROPUSTA

Nadležni, međutim, tvrde da nema propusta kada je u pitanju utvrđivanje zdravstvene sposobnosti. Iz Zdravstvene inspekcije kažu da su u toku ove godine obavili pet inspekcijskih pregleda zdravstvenih ustanova iz ove oblasti, te da nijesu utvrđene nepravilnosti, a nije bilo ni prigovora na rad zdravstvenih ustanova. I u Domu zdravlja Podgorica poručuju da se sve radi po zakonu.

 - Kada je Dom zdravlja Podgorica u pitanju, dokazi koji govore o obimu i načinu obavljanja ljekarskih pregleda i izdavanja ljekarskih uvjerenja o sposobnosti za bavljenje sportom, to jeste da su pregledi obavljeni u skladu sa zahtjevima Zakona o sportu, nalaze se u našoj kartoteci gdje se u posebno odvojenom odjeljku čuvaju kartoni svakog sportiste koji je obavio pregled u našoj ustanovi – naveli su oni.

Iz ove zdravstvene ustanove objašnjavaju da karton svakog sportiste sadrži sve urađene pretrage od fizikalnog pregleda, laboratorije, EKG-a, pregleda vida na ortorejteru, izvještaji svih dodatnih pregleda – oftalmologa, kardiologa, itd...

U kartonu je i izvještaj na obrascu koji je sastavni dio Zakona o sportu. U Centru za medicinu rada ljekarski pregledi sportista, navode, u Domu zdravlja Podgorica (bez obzira na životnu dob) obavljaju se u skladu sa propisanim Zakonom o sportu, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja uz prethodno pribavljeno mišljenje Uprave za mlade i sport.

- Obim pregleda za utvrđivanje opšte zdravstvene sposobnosti obuhvata uzimanje opštih podataka, anamnestičke podatke o oboljenjima, povredama, operacijama, alergijama, zatim porodičnu i sportsku anamnezu. Tu spadaju i antropometrijska mjerenja (težina, visina), fizikalni pregled ždrijela, tonzila, zuba, vida, kolornog vida, sluha, kičme i stopala, grudnog koša, zatim abdomena, pluća, srca… Obavljaju se i osnovni neurološki nalaz, pregled kože, kao i ostali nalazi po potrebi (najčešće pregled kardiologa, pulmologa, ortopeda) – naveli su iz Doma zdravlja.

PREGLEDI

Mjeri se i krvni pritisak na lijevoj i desnoj ruci, puls, periferni puls, EKG (frekvenca, osovina, trajanje PR i QTC interval), laboratorijski nalazi. Daje se i prijedlog mjera za očuvanje zdravlja sportiste i konačna ocjena za očuvanje zdravlja sportiste. Kada su u pitanju djeca, iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da pedijatri uvidom u zdravstveni karton i anamnezom od roditelja saznaju da li dijete ima simptome ili hroničnu bolest (koja može biti pogoršana nedoziranom fizičkom aktivnošću ili je fizička aktivnost kontraindikovana).

- Iz prethodno urađenih sistematskih pregleda imamo uvid u zdravstveno stanje djeteta. Prilikom dolaska dijete pogledamo po organima i sistemima, odredimo TM, TV, BMI, TA (krvni pritisak) i kod djece kod koje ne postoji kontraindikacija za bavljenje fizičkom aktivnošću (privremena ili stalna) u okviru školskih takmičenja dajemo potvrdu – naglasili su iz Doma zdravlja, poručivši da je za zdravlje djeteta važno da se pridržava zdravih stilova života kao što je pravilna ishrana, higijena, dovoljno sna, dozirana fizička aktivnost.

Djeca sportisti plaćaju uvjerenje 15 eura

Komentarišući primjedbe pojedinih građana zašto i djeca sportisti moraju da plaćaju ljekarsko uvjerenje 15 eura, iz Ministarstva zdravlja kažu da zdravstveni pregledi djece za sportske aktivnosti ne spadaju u paket usluga primarne zdravstvene zaštite, već predstavljaju specifičnu zdravstvenu zaštitu i potpadaju pod oblast medicine rada i sporta, te se naplaćuju po odluci o cijenama zdravstvenih usluga koje se pružaju trećim licima, na koju je Ministarstvo zdravlja dalo potrebnu saglasnost.

- Pravilnikom o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista detaljno su propisani uslovi za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista i to - vrsta i obim pregleda, način vođenja evidencije i medicinske dokumentacije, kao i uslovi koje mora da ispunjava ovlašćeni doktor.

Portal Analitika