Društvo

Sjutra besplatan ultrazvuk sa pregledom dojki za 10 osoba

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR), u saradnji sa Poliklinikom „Filipović“ iz Podgorice, organizovaće besplatan ultrazvuk sa pregledom dojki za deset osoba, a ukoliko se ukaže potreba uradiće se i mamografija.
Ilustracija
Ilustracija
MinaIzvor

Kako je saopšteno iz CDPR-a, povod za besplatne preglede je oktobar - mjesec koji je u cijelom svijetu posvećen prevenciji u borbi protiv kancera dojke, pa se tom zajedničkom akcijom njegovom obilježavanju pridružuju i to udruženje i Poliklinika „Filipović“.

„Za deset osoba koje se u ponedjeljak prve jave u 18 sati na broj telefona CDPR-a 069 530 666, obezbijeđen je besplatan ultrazvuk sa pregledom dojki, a ukoliko se ukaže potreba i mamografija“, kaže se u saopštenju.

Naavodi se da je za one ostale koji se jave u utorak, srijedu, četvrtak i petak u 18 sati, obezbijeđeno 50 odsto popusta na ultrazvuk sa pregledom dojki, a ukoliko se ukaže potreba i mamografija.

Iz CDPR su podsjetili da rak dojke odnosi godišnje u Crnoj Gori u prosjeku između 80 i 100 života, a da se u prosjeku godišnje javi blizu 400 novooboljelih od te opake bolesti.

Oni su naglasili da je u porastu broj umrlih osoba muškog pola.

„Od 2002. svake godine ima od jedan do sedam umrlih, izuzimajući 2009. i 2011. kada nije bilo umrlih osoba muškog pola“, navodi se u saopštenju.

Iz CDPR su poručili da je rano otkrivanje kancera dojke daleko najbolja šansa za izlječenje.

Portal Analitika