Društvo

“Dan širuna” u Budvi: Vrhunska riba i dobra zabava

Ispred zidina Staroga grada u Budvi sinoć se održala tradicionalna ribarska fešta na primorju – 53. “Dan širuna”. 
 “Dan širuna” u Budvi: Vrhunska riba i dobra zabava
Info biro, Portal AnalitikaIzvor

Za program  se pobrinula Turistička organizacija Budve i Klub za sportski ribolov“ Širun“, koji je prije pola vijeka osnovao ovu feštu. 

Ovim je zvanicno završena ljetnja turistička sezona.

Organizatori su pripremili 1.500 kilograma ribe, 1.000 litara vina i 500 litara piva. 

Koncert je imao i folklorni ansambl KUC „Stefan M. Ljubiša“ i klapa „Jedinstvo“ iz Bara.

 „Još jedna uspješna manifestacija iza TO Opštine Budva zajedno sa širunima, što se pokazalo kao jako dobro rješenje proteklih deceniju i više. Ovo je kraj ljetnje turističke sezone i najavljujemo neka nova lijepa dešavanja tokom jeseni a posebno tokom novogodišnjih praznika kada nas očekuju dvije decenije slavlja na Budvanskom trgu i nešto sasvim novo u Budvi, što neće biti uopšte konkurentno u Crnoj Gori“, izjavila je Tijana Kotarac iz TO Budve za Infobir.

Zvijezda fešte Goran Karan

Hrvatski pjevač Goran Karan kaže da mu je jako dragošto svira u Budvi.

“Vagabundo bend je tu, cijela ekipa je tu“, rekao je on.

goran-karanTihomir Fabris, predsjednik Siruna i organizacionog odbora, kaže da je ovo manifestacija koja se prati iz cijelog regiona prati.

„Puno gostiju imamo iz Dubrovnika preko različitih agencija dolaze i čak ih puštamo sa našim članovima da peku ribu i na kraj kada moraju da idu kao hoće da plate nešto, mi im kažemo to se kod nas ne plaća, a oni kazu to se u Dubrovniku sve plaća“, rekao je on.

Berislav Andrić o načinu spremanja ribe

Antić objašnjava da je širun je riba koja se hvata u našim morima.

„Mi uglavnom uvozimo ribu iz Hrvatske jer ne možemo toliko uloviti ribe sami. Ta riba je freška, iako je zamrznuta 7 do 15 dana. Mi koji je spremamo znamo da je freška. Najkvalitetnija je kada se sprema na roštilju sa uljem. Mi imamo i marinadu u kojoj stavljamo vegetu, malo bibera, ulje maslinovo, ulje obično i malo bijelog vina. Kada se peče na roštilju mora da se pazi da ne bude ni mnogo pečena, ni nepečena. U marinadu danas obicno stavljhaju vegetu i takve stvari, to nasi stari nijesu imali i ja praktikujem da je ne stavljam“, objašnjava on.

dan-siruna

 Posjetioci kažu da je riječ o vrhunskoj ribi i da se nadaju da će manifestacija nastaviti da traje.

 

 

 

 

 

Portal Analitika