Kultura

Združenim snagama u važne izazove i zadatke

- Crnogorsko narodno pozorište novu sezonu otvara 12. oktobra, u 20 sati, na Velikoj sceni premijerom kultnog komada Dejana Dukovskog „Bure baruta“ u režiji Dejana Projkovskog. 
Združenim snagama u važne izazove i zadatke
PobjedaIzvor

Ovaj balkanski pozorišni spektakl (kako ga je reditelj nedavno nazvao) trebalo bi da bude dobra uvertira u ono što će se pod krovom nacionalne teatarske kuće odvijati u nastupajućoj sezoni. Za Pobjedu, direktorica crnogorskog nacionalnog teatra Zorana Kralj govori o tome koliko se ostavka umjetničkog direktora Branimira Popovića odrazila na pripremu nove sezone CNP-a, sa kakvim će se izazovima suočiti novi rukovodilac ovog sektora Željko Sošić, te šta sve pubilika može očekivati u narednom periodu...

1003cnp

POBJEDA: U situaciji kada se punom parom priprema nova sezona, ostati bez umjetničkog direktora nije mala stvar. Vjerujem da vam nije bilo lako da u takvim okolnostima zaokružite repertoarsku cjelinu za naredni period. Možete li nam najaviti što će to činiti okosnicu nove sezone?

KRALJ: Iako je okolnost u kojoj pozorište radi bez umjetničkog direktora uvijek nepovoljna, CNP funkcioniše na adekvatan način, bez usporavanja programskih aktivnosti i bez otvorenih umjetničkih ili repertoarskih pitanja, u ovom trenutku. Slijedimo repertoarski plan i program za ovu godinu, koji je i usvojen od Savjeta CNP-a. Pripreme i probe za premijeru predstave „Bure baruta“ odvijaju se prirodnom i uobičajenom dinamikom, a oktobarski repertoar, pored premijernog naslova, čine predstave novije produkcije CNP-a, i uspješne igrajuće predstave sa Velike scene. U oktobru nas očekuje učešće na festivalu Dani komedije u Kumanovu, 1. novembra obilježavanje Dana CNP-a... Nakon „Bureta baruta“ u novembru sa radom počinje Dijego de Breja, koji će režirati Molijerovog „Tartifa“, a premijeru planiramo u drugoj polovini decembra. Sve ono što će se dešavati od Nove godine biće definisano u narednom periodu.

Snažan energetski naboj za početak sezone

POBJEDA: Nakon spektakla sa Šekspirovom „Burom“ 2016. nema sumnje da će Dejan Projkovski i sa „Buretom baruta“ napraviti iskorak kada je riječ o onome što ćemo vidjeti na sceni. Kojim riječima biste Vi publiku pozvali na ovu predstavu, tj. na otvaranje nove sezone?

KRALJ: Publici kojoj je bliska specifična rediteljska estetika i scenski jezik Dejana Projkovskog sigurno će biti ispunjena očekivanja. Ono što karakteriše njegov rad, između ostalog, izrazita likovnost, snažan energetski naboj, elementi spektakla, komunikativnost, vidjeće se i u novoj predstavi 12. oktobra. Uzevši u obzir sve navedeno, kao i činjenicu da tekst, napisan prije više od 25 godina, koji donosi mrak i brutalnost devedesetih godina prošlog vijeka i dalje korenspodira sa sadašnjicom, vjerujemo da ćemo dobiti predstavu koja će imati dug i uspješan repertoarski život.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika