Društvo

Kako je mogla, država prošla jeftino

Iz crnogorske državne kase za posljednjih pet godina isplaćeno je gotovo 7,2 miliona eura (7.187.398,85) osobama koje su bile neosnovano pritvorene, navodi se u evidencijama Ministarstva finansija i Ministarstva pravde. 
Kako je mogla, država prošla jeftino
PobjedaIzvor

Prema ocjeni advokata Gorana Rodića, najveću krivicu za milionske iznose koji padaju na teret poreskih obveznika ne snose tužioci, koji predlažu pritvor, već sudovi koji te prijedloge, kako on tvrdi, olako prihvataju.

Odgovornost Advokat Rodić naglašava da ne treba gubiti iz vida da je tužilaštvo organ koji samo predlaže da se nekom optuženom odredi pritvor, a sud je taj koji uvijek donosi odluku o pritvoru, i to najčešće više sudija. - Smatram da ipak neuporedivo veću odgovornost imaju sudije koje uglavnom „po automatizmu“ prihvataju prijedloge tužioca za određivanje pritvora, a zatim isto tako paušalno i po automatizmu taj pritvor produžavaju do unedogled. Na taj način, prije svega, najčešće krše elementarna prava optuženih, a zatim i stvaraju direktnu štetu po državni budžet, koji se u krajnjem svodi na trošak građana Crne Gore – kazao je Rodić.

Za mjesec neosnovanog pritvora nekada daju i samo 100 eura

- Zauzet je jedinstveni stav prilikom razmatranja zahtjeva po osnovu naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode, kako bi imali orijentaciono mjerilo kada se odlučuje o postizanju poravnanja, pa je odlučeno da se za mjesec dana neosnovanog lišenja slobode opredijeli iznos od 1.000 eura za lica koja nijesu ranije osuđivana. Za lica koja su ranije osuđivana jedan put opredjeljuje se iznos od 800 eura, dokza lica koja su više puta osuđivana, od čega jednom na kaznu zatvora, opredjeljuje se iznos od 500 eura. Za lica koja su više puta osuđivana, od čega do tri puta na kaznu zatvora, opredjeljuje se iznos od 300 eura, a za lica koja suviše puta osuđivana, od čega više od tri puta na kaznu zatvora, mjesec proveden u pritvoru bez osnova mogu naplatiti 100 eura.

Portal Analitika