Region

Vučić o upozorenju Junkera: Možda je pretjerano, ali ne bih isključio scenario iz '90

Upitan da prokomentariše izjavu Junkera da Zapadnom Balkanu prijeti scenario iz '90 ako izgube perspektivu članstva u EU, Vučić kaže da to ne bi isključio.
Vučić o upozorenju Junkera: Možda je pretjerano, ali ne bih isključio scenario iz '90
b92Izvor

"Veoma poštujem Junkera za razliku od mnogih koji su izmišljali da je bio pijan. Nije bio pijan, ima probleme koje mnogi od nas imaju u kretanju. On je ozbiljan i odgovoran čovjek. Možda je pretjerano to što je rekao ali ne bih to isključio ako bi bili prepušteni sami sebi", kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u Sremskoj Mitrovici gdje je otvorio fabriku "Labor Srb" rekao da je uloga Srbije takva da ona treba da čuva mir.

"Preći ćemo preko provokacija, mnogih, treba da se sačuvamo i gradimo fabrike. To je ono što smo mi obećali Junkeru i što on cijeni. On je čovjek koji fantastično zna ekonomiju i sve što kaže treba uzeti s velikom ozbiljnošću", rekao je Vučić.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je u petak Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako EU dopusti da se ugase nade u pristupanje Uniji.

"Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (...), tamo ćemo doživjeti ono što smo već doživjeli 1990-ih, i to nesumnjivo prije nego kasnije", rekao je Junker. S druge strane, i sam kaže da je put zemalja Zapadnog Balkana do EU "još uvijek dugačak". On je pojasnio da je napredak tih zemalja još "nedovoljan" zbog čega se o tome ne može govoriti "prije 2025".

Ali, ističe da bi EU trebalo "intenzuivno da se bavi" Balkanom i da ne dopustiti da se rodi ideja da "ne mislimo ozbiljno kada je riječ o perspektivi članstva", s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezervisanost, naglasio je Junker i dodao: "Tlo je još plodno za ratne sukobe u tom regionu."

Portal Analitika