Kultura

Igralomov vodič kroz lavirint

Melodije rastu polako, ritmički, kao u nekoj šamanskoj igri. Poglavica, pripovjedač, propovjednik, đavo - sve to je vokal i basista Dimitrije Simović
Igralomov vodič kroz lavirint
Portal AnalitikaIzvor

Teško da će tragaoci za „nečim drugačijim“ na regionalnoj sceni pronaći neki posebniji projekat od niškog Igraloma. Hipnotišući, meditativni post-rok zasnovan na melodici bluza Sahare i Zapadne Afrike upućuje na to da je riječ o zaista rijetkim zvjerkama.

Ritualna muzika

Zamislite ljetnju vrevu saobraćajne gužve u velikom gradu. Sve situacije u učionici, kancelariji, čekaonici koje vas izbace iz težišta i natjeraju da zagrakćete u gomili baš onako kako to čine i oni koji vas hvataju za gušu. Borbu za opstanak poslije koje se utopite u amorfnu masu, ključalu kašu bačenih dana.

Sve to je „Sunovrat“, album o tom vremenu i prostoru, koji je stao u stih „usput sam prestao da sanjam“. Iznad svega toga je kompleksna, ritualna muzika koja vas ubijedi da baš tako mora da bude. Da je to u redu. I da je u sjenkama i odbljescima ipak ostalo dovoljno ljepote.

Pjesme gotovo bez izuzetka prate jasnu post-rok formu. Melodije rastu polako, ritmički, kao u nekoj šamanskoj igri, dok im mistiku ne razobliči narator. Poglavica, pripovjedač, propovjednik, đavo - sve to je vokal i basista Dimitrije Simović, dok mu glas leluja oko gitare Mladena Marjanovića.

Sporedni izlaz

Kroz tu veliku gužvu, lavirint naših dana, Dimitrije vas vodi krivudavom stazom ipak na neki sporedni izlaz. I bitno je što ste od početka svjesni da izlaz zaista postoji. „Sunovrat“ je zbog toga pozitivno, radosno iskustvo, koliko god demistifikovao svijet oko nas.

Na prvu loptu, može vam se učiniti da su pjesme nalik jedna drugoj - zbog forme i Dimitrijevog pjevanja koje zahtijeva koncentraciju. Teško je razlučiti gdje počinje „Disbalans“ a završava se „Omotač“; da li je ona melodija koja ostane u uhu iz „Zvezda“ ili „Zlata“ koje je promovisano uz sjajan animirani spot.

To nije loše, samo je poziv temeljnijima da zarone dublje u saharsku psihodeliju. Ova ploča mnogostruko vraća uloženo vrijeme, oživljavajući misli i osjećanja do nekih novih, viših sfera. Da li bi uopšte trebalo dodati da je sporedni izlaz iz lavirinta skriven u nama samima? S. S.

Ocjena: 80/100

FOTO: stereoart.me

Portal Analitika