Kultura

U Mikelanđelovom oklopu

Kad god vam neko počne žalopojku o starim dobrim vremenima kada je radio mijenjao i spašavao živote, kao u čuvenom hitu grupe The Queen, slobodno prevrnite očima. Ako kuka kako je takvo vrijeme debelo za nama, onda uopšte ne sluša radio – posebno ne „Krš“. No, ne budite ni vi na kraj srca, pa ga uputite na 99 MHz i studentsku ekipu sa direktorom Đorđem Stojanovićem na čelu. Brzo će prestati sa kuknjavom.
U Mikelanđelovom oklopu
Pobjeda/ObjektivIzvor

Stojanović je jedan od glavnih zupčanika koji više od četiri godine pokreću studentski mehanizam koji ne odustaje od kršenja tišine. U užim krugovima je poznat kao izuzetan filmofil i ljubitelj serija, naročito animacija i dokumentaraca posvećenih prirodi. Zbog toga većinu naših „Ili-ili“ pitanja posvećujemo baš njima, od BBC serijala „Planet Earth“, do animiranih bombona kakav je „Rick and Morty“.

No, i pored njih smo uspjeli da dotaknemo još štošta. Na primjer, brojčanu razliku između cigara koje su do sada popušili Nik Kejv i Tom Vejts!

02-stojanovic

Film „Samsara“ (2011) ili „Baraka“ (1992) od Rona Frika?

- Skoro 20 godina razlike, ali efekat skoro pa identičan. Konstantni Oven Vilson „vau“ momenti propraćeni i bijesom i zabrinutošću, ali i ogromnom nadom koja na kraju nadjačava svaki drugi utisak... Najidealnije bi bilo spojiti pola jednog i pola drugog, ali s obzirom na to da moram da biram, neka bude „Baraka“. Oba filma su audio-vizuelni spektakli.

Popaj ili Gajo iz TBOK?

- Definitivno Gajo, veći procenat uspješnosti pri izazivanju smijeha. Popaj djeluje hiperproduktivno, pogotovo kroz radio emisije, što nekad može biti i mač sa dvije oštrice. Prepričavanje Rajkove hrabrosti iz „Slučajeva pravde“ je jedan od najboljih momenata ikad snimljenih kod nas. Čak ni sam Gajo ne bi mogao da ponovi tu nezaboravnu improvizaciju... 

„Rick & Morty“ ili „South Park“?

- Kad u jednačini imate beskonačnost univerzuma, beskonačan broj dimenzija beskonačnog univerzuma, ljudsku maštu i mnogo dobrog humora (pametnog i jeftinog) na račun aktuelnih i univerzalnih tema, nije teško zaključiti koliki je potencijal sada već najiščekivanijeg i najboljeg animiranog serijala – „Rick & Morty“. Ovaj svojevrsni omaž pop kulturi iznjedrio je jednog od najboljih akcionih heroja današnjice - Pickle Ricka!

Dedpul ili Vulverin?

- Uvijek Vulverin. Kao dječak nijesam imao pristup Marvelovim stripovima, ali zato jesam crtaćima preko kojih sam zavolio X-Men ekipu i Vulvija koji je i dan-danas moj najmiliji marvelovac. On je koktel ega, cinizma i alfa mužijaštva na koji sam se navikao mnogo prije nego što sam spoznao Dedpulov, koji je takođe fenomenalan.

Radiohead ili Massive Attack?

- I jedan i drugi bend su u top pet 5 muzičkih uticaja za mog života. Blaga prednost u korist Massive Attacka, ali neka odgovor ipak bude: „Mezzanine“, „OK Computer“, „Blue Lines“, „Kid A“, „Hail to the Thief“, „100th Window“.

Kojot ili Ptica trkačica?

- Malo stvari izazove frustraciju kao kad Vilijev plan propadne na najgluplji mogući način. Iako je unaprijed osuđen na neuspjeh, uvijek navijam za Vilija.

Fibi ili Čendler iz serije „Friends“?

- Iz ovog duela kao pobjednik izlazi Čendler, mnogo manje forisiran. Čendler isped svih iz „Prijatelja“. Mudri Čendler, duhoviti Čendler i onaj najbolji - cinični Čendler. Sa vrhunskim cinizmom kao glavnim oružjem, smijeh je zagarantovan.

Robert De Niro ili Al Paćino?

- Ovdje je više riječ o sukobu filmova u kojima nijesu bili obojica, nego o okršaju glumaca. Kad su obojica u ringu, lakše je odlučiti iz tog ugla. Zbog toga biram Paćina.

Tom Vejts ili Nik Kejv?

- Glas Toma Vejtsa uklanja i najtvrdokornije mrlje na vašoj odjeći. Neka se Nik Kejv javi kad ispuši barem pola cigareta kao Tom Vejts.

„Lost“ ili „Dexter“ – kraj koje serije je gori?

- U neatraktivnoj borbi između kraja ove dvije serije čije smo udice zagrizli na prvo zabacivanje biram finiš trećeg, neponuđenog naslova – „Prison Break“. Tu, naravno, ne računam novu sezonu koju ne bih pogledao ni pod prijetnjom.

Rodžer („American Dad“) ili Stjui („Family Guy“)?

- Stjui je već istrošen karakter, kao i kompletni „Family Guy“. Rodžer ima prostora čak i za sopstveni spin off. To bi možda bilo i poželjno, s obzirom na to da „American Dad“ polako ide nizbrdo stazom koju je već utabao „Family Guy“.

„Planet Earth“ ili „Blue Planet“ u produkciji TV BBC?

- Sva dokumentarna đeca ser Dejvida Atenboroua imaju sve petice u školi, sviraju neki instrument, jedu voće i povrće i redovno vježbaju. Ovog puta, teška srca, biram „Planet Earth“, samo zbog šireg spektra staništa.

Mikelanđelo ili Rafaelo iz „Nindža kornjača“?

- Da je ponuđen, odabrao bih Donatela. U ovom slučaju, to je Mikelanđelo. Akcija i zabava rame uz rame u jednom oklopu! Ostaje olakšanje što nijesam morao da biram između Rokstedija i Bibopa. M. I.

 

FOTO: Marija Stanković

 

Portal Analitika