Ostalo

Kineski zmaj pokorio svijet

U Batumiju je danas  završena 43. Šahovska olimpijada dvostrukom pobjedom kineskih selekcija.
Kineski zmaj pokorio svijet
Portal AnalitikaIzvor

U muškoj konkurenciji tri ekipe dijele prvo mjesto sa istim brojem meč bodova.  Po dopunskim kriterijumima zlato je pripalo Kini, srebro Sjedinjenim američkim državama a bronza Rusiji.

Sa bodom manje slijede Poljska i Engleska.

U ženskoj konkurenciji prvo mjeto dijele Kina i Ukrajina ali su Kineskinje bolje po dodatnim kriterijumima. Treće mjesto zauzela je ekipa Gruzuje  dok je glavni favorit Rusija tek na četvrtom mjestu.

Naša muška selekcija zauzela je sa pet pobjeda, četiri neriješena meča, dva poraza i 14 meča bodova  36. mjesto u konkurenciji 185 zemalja. Prema rejtingu bilo smo rangirani na 47. mjestu. Iz zemalja regiona ispred nas su Hrvatska (26) i Slovenija (32) sa istim brojem meč bodova (14) ali sa boljim dodatnim kriterijumima.

Naša ženska selekcija  je sa 12  meč bodova (pet pobjeda, dva neriješena meča i četiri poraza) zauzela 55.mjesto u konkurenciji 151 zemalja. Od zemalja regiona ispred nas su Srbija na 22.mjestu, Slovenija na 31 i Hrvatska na 39.  Naša selekcija je prema rejtingu bila rangirana na 70. mjestu.

Sa izbora u Batumiju dvije lijepe vijesti za Crnu Goru. Veselin Vanja Drašković je izabran za počasnog potpredsjednika Evropske šahovske unije a Jovan Milović je izabran za predsjednika 1.5 zone FIDE. Ovu zonu čine Albanija, Grčka, Turska, Srbija, Crne Gora, Jermenija i Gruzija.

 

Island (44)

 

 

 

Crna Gora (47)

 

 

 

Iceland (ISL)

 

 

1,5-2,5

Montenegro (MNE)

 

 

1

Steingrimsson, Hedinn

GM

2573

remi

Đukić Nikola

GM

2511

2

Hjartarson, Johann

GM

2530

0-1

Blagojević Dragiša

GM

2479

3

Stefansson, Hannes

GM

2502

remi

Kosić Dragan

GM

2465

4

Kjartansson, Gudmundur

IM

2428

remi

Drašković Luka

IM

2449

 

 

Ekvador (50)

 

 

 

Crna Gora (70)

 

 

 

Ecuador (ECU)

 

 

2-2

Montenegro (MNE)

 

 

1

Fierro Baquero, Martha L.

IM

2369

remi

Milovic, Aleksandra 

WIM

2176

2

Heredia Serrano, Carla

WGM

2159

remi

Stojanovic, Marija R 

WIM

2113

3

Ortiz Verdesoto, Anahi

WFM

1954

remi

Koljević  Nikolina

WFM

1898

4

Sarmiento Robles, Paula

WFM

1750

remi

Radošević Nevena

WCM

1600

 

Muška reprezenatcija je pobjedom protiv veoma dobre selekcije Islanda uspješno završila svoj nastup na olimpijadi.

U meču muških selekcija  prvi je remizirao Luka Dršakovič. On nije uspio da postigne prednost u otvaranju  bijelim figurama pa je nakon serija izmjena remi sklopljen ponavljanjem poteza  u složenoj završnici.

Ubrzo zatim je remizirao Dragan Kosić koje je u daminoj indijskoj odbrani uspješno parirao svim pokušajima bijelog i uspio da osvoji pješaka. U reduciranoj topovskoj završnici to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Prednost našoj ekipi donio je Dragiša Blagojević koji je odličnom igrom potpuno nadigrao Johana  Hjartansona u holandskoj obrani.

Đukić je u grinfeldovoj odbrani izabrao varijantu u kojoj žrtvovao dva pješaka ali zauzvrat imao stalnu inicijativu. Igra je zadržala takav karakter do samog kraja pa je u momentu sklapanja remija bijeli imao dva pješaka više ali bez ikakvih šansi da pokuša da igra na pobjedu.

Naša muška reprezantacija je  sa 14 osvojenih meč bodova zauzela 36.mjesto.

Najbolji u ekipi bio je Nikola Đukić sa 7 poena iz 11 partija i perfomansom od 2604 poena.

 

Portal Analitika