Svijet

JUNKER: Moguć rat na Balkanu zbog nedostatka EU perspektive

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da postoji opasnost od rata na Balkanu ako Evropska unija ne učini ništa za prijem zemalja tog regiona.
JUNKER: Moguć rat na Balkanu zbog nedostatka EU perspektive
Portal AnalitikaIzvor

"Ako Balkanu uskratimo perspektivu za prijem možemo da imamo ono što je već bilo 90-ih godina, prije ili kasnije", rekao je Junker.

Predsjednik Evropske komisije je priznao da je još dug put do evropske integracije tih zemalja i da je učinjen nedovoljan napredak u regionu koji bi omogućio integraciju pre 2025. godine.

Junker je rekao da "EU treba na intenzivan način da se bavi Balkanom" i da ne dozvoli "rađanje ideje" da EU nije ozbiljna u pogledu perpsektive pristupanja. Dodao je da neke zemlje članice EU, ne navodeći koje, ne kriju odbojnost prema prijemu tih zemalja.

"Teren je još plodan" za nove ratne sukobe u regionu, ocijenio je Junker insistirajući da pogranični sukobi moraju da budu riješeni prije prijema, kako se u EU ne bi "uvezla nestabilnost sa Balkana".

Junker je danas govorio u autrijskom parlamentu tokom posjete Beču povodom obiljležavanja 100 godina od osnivanja Republike Austrije, u novembru 1918. godine.

Portal Analitika