Abiznis

Novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata pojednostavio birokratske procedure

Sugestije poslovne zajednice i građana da bi trebalo pojednostaviti birokratske procedure, posebno u oblasti građevinarstva i nekretnina, riješene su novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.
Novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata pojednostavio birokratske procedure
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je bio gost na poslovnom ručku, koji je organizovala Američka privredna komora (AmCham), kako bi omogućila svojim članicama da čuju novosti i ministru postave pitanje iz oblasti turizma, nekretnina, održivog razvoja i zaštite životne sredine.

„Prva izmjena je činjenica da ćemo imati samo dva plana – jedan prostorni plan države, a drugi generalne regulacije. Pravna sigurnost i izvjesnost šta je u planu je sada mnogo veća. Nemamo planiranje koje je raštrkano na 24 opštine, plus Ministarstvo, već je sve na jednom mjestu. Nemamo više građevinskih dozvola i dugih procesa pribavljana istih, nemamo više dijela nepotrebne tehničke dokumentacije, koja je bila potrebna da bi se takva dozvola pribavila. Objedinili smo tehnički i pregled prilikom pribavljanja upotrebne dozvole. Mnoge stvari su uproštene i ono što je važno jeste da smo u potpunosti podijelili odgovornost sa privatnim sektorom“,saopštio je ministar Radulović.

Predsjednica AmCham-a Katarina Bulatović istakla je važnost sinergijskog procesa unutar državne aparature koji je potreban kako bi se došlo do bolje primjene pravnih normi.

„Potrebno je raditi na povećanju kapaciteta i obuci inspekcijskih službi, suzbijanju sive ekonomije i, u krajnjem, stvoriti pravnu sigurnost kako bi se privukli i zadržali investitori u Crnoj Gori”, navela je Bulatović.

Otpravnica poslova u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Nj.E. Džudi Kuo naglasila je značaj povećanjatransparentnosti razvojnih planova i politika, smanjenja regulatornih prepreka i zaštite životne sredine.

Pravo je vrijeme za poslovanje u Crnoj Gori. Ekonomija raste i nivo stranih investicija je u porastu, posebno u sektoru turizma.  Regionalno, Crna Gora uživa u dobrim odnosima sa svim svojim susjedima, pružajući sigurnu investicionu klimu. Posebno smo ohrabreni najnovijim podacima da su investicije u Crnu Goru iz zemalja članica NATO-a u porastu, kao i broj turista iz ovih zemalja“,zaključila je Kuo.

Ona je ukazala i na važnost međusektorske saradnje, u kojoj vidi budućnost crnogorske ekonomije.

Ova tema nas dovodi do vitalno važne uloge AmCham-a. Već deset godina, AmCham podržava ekonomski razvoj Crne Gore i zalaže se, u saradnji sa Vladom, za interese poslovne zajednice. Ovo partnerstvo će postati još važnije kako interesovanje američkih investitora za poslovanje u Crnoj Gori bude raslo,“ zaključila je Kuo.

Ministar Radulović  je poručio da MORT-u, u donošenju propisa i zakonskih rješenja, izuzetno koriste sugestije i iskustva u praksi koje dobija od AmCham-a.

MORT sa AmCham-om najviše sarađuje na pitanjima vezanim za građevinarstvo, upravljanje otpadom, kao i na pronalaženju najoptimalnijih rješenja za unaprjeđenje tržišnog ambijenta i uspostavljanju jasnih pravila poslovanja”, istakao je Radulović. 

Bulatović je istakla da su članice AmCham-a dale doprinosi pripremi novog Zakona oupravljanjuotpadom, koji je na javnoj raspravi.

Potrebno raditi na podizanju kapaciteta komunalnog sektora i lokalnih samouprava, kako bi se unaprijedio sistem upravljanja ambalažnim otpadom i ostvarili nacionalni ciljevi predviđeni zakonom“,navela je Bulatović.

AmCham ove godine slavi deset godina postojanja. Ova poslovna asocijacija, koja danas broji preko 80 članica američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori, osnovana je 2008. godine sa ciljem da doprinese unaprjeđenju poslovnog ambijenta i tako poveća broj američkih i drugih stranih investicija.

Portal Analitika