Protokol

Jedinstvo Balkana obezbjeđuje perspektivu Evropskoj uniji

Jedinstvo Balkana obezbijediće perspektivu članstva u Evropskoj uniji, ali i perspektivu samoj EU, ocijenila je ministarka za Evropu, integracije i vanjske poslove Austrije Karin Knajsl, tokom posjete predsjedniku Milu Đukanoviću.
Jedinstvo Balkana obezbjeđuje perspektivu Evropskoj uniji
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je Đukanović zadovoljan posjetom austrijske ministarke, te je naglasio da visoko cijeni tradicionalno dobre odnose između dvije zemlje.

“On je istakao posvećenost Austrije razvoju odnosa u Jugoistočnoj Evropi, što je vidljivo i kroz frekventan dijalog i sa našom zemljom na svim nivoima”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio ministarki na podršci koju Austrija pruža Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu na planu integracija, uz očekivanje daljeg napretka tokom aktuelnog austrijskog predsjedništva EU.

“Crna Gora nastoji da bude dobar promoter evropskih vrijednosti na Balkanu”, naglasio je predsjednik, ističući da je, bez obzira na dinamiku procesa pristupanja, evropeizacija crnogorskog društva nepovratan proces, kojem primarno težimo.

Knajsl je potvrdila da će Austrija i dalje pružati snažnu podršku proširenju EU, ističući da je region već dio Evrope i evropskog sistema vrijednosti, ali da daljim usvajanjem standarda treba postati i dio Evropske unije.

“Posebno je ukazala na značaj integracije za bolju budućnost mladih ljudi, širenje informacionih znanja i digitalizacije”, dodaje se u saopštenju.

Đukanović i Knajsl su ocijenili da je ujedinjena Evropa najbolji okvir za njenu globalnu konkurentnost i stabilnost, a razgovarali su i o saradnji dvije države, naglašavajući dobre odnose u mnogim oblastima.

Portal Analitika