Crna hronika

Uživo - Katnić traži da se pošalje dopis Vladimiru Putinu; Radosavljević: Novi dokaz bi značajno skratio suđenje

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici. Tekstualni prenos suđenja uživo možete pratiti na našem portalu.
Uživo - Katnić traži da se pošalje dopis Vladimiru Putinu; Radosavljević: Novi dokaz bi značajno skratio suđenje
Portal AnalitikaIzvor

TOK SUĐENJA:

12:30 Suđenje je za danas okončano. Nastavlja se 10.10. u devet sati.

11:54 Optužena Milić Branka je komentarisala sa mjesta na šta je sutkinja upozorila da nema pravo jer nije dobila riječ. Milić je zatražila da se unese u zapisnik da ona nema pravo riječi već da je njena jedina svrha da sjedi na klupi. Sutkinja je odgovorila da to nije tačno ali da se zna red kada ona smije da govori a da ovog puta nije dobila riječ. Milić je nastavila da komentariše nakon upozorenja suda zbog čega je sudsko vijeće donijelo odluku da je udalji sa današnjeg pretresa.

11:34 Suđenje se nastavlja. Nisu pristupili advokat Vaso Bečanović kojeg će mijenjati advokat Klikovac. Nastavku suđenja takođe nije pristupio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

11:00 Sud je odredio pauzu od 30 minuta.

10:33 Advokat Medojević je reagovao tražeći da tužilac mora da navede ime i prezime svakog lica koje je koristilo telefon sa kojeg se komuniciralo.

''Ovdje se radi o dokazu koji nije sproveden, izvode se komunikacije optuženog Čađenovića sa licima koji pripadaju ANB-u. Ja vidim o kakvoj se manipulaciji ovdje radi, ove brojeve koriste fizička lica i njihova imena se moraju objelodaniti da ne bi ispalo da taj broj koristi kasnije neko dijete od osam godina'', kazao je Medojević.

Sutkinja Mugoša je kazala da će sud izvršiti uvid i tražiti da se pojasni ako nešto ne bude jasno.

9:32 Specijalni tužilac nastavlja sa predlaganjem iz listinga.

9:30 O predlogu advokata Miroja Jovanovića sud će odlučiti naknadno. Obavezuje se advokat Miroje Jovanović da na sljedećem glavnom pretresu sudu dostavi original dokumentak koji je juče predao. Ostali advokati će se takođe u srijedu izjasniti na današnje predloge tužioca.

9:29 Radosavljević je dodao da bi se prihvatanjem ovog dokaza postupak mnogo brže završio.

''Smatram da ukoliko sud prihvati dokaz postupak bi mogao mnogo brže da se završi jer smo svu umorni od dužine trajanja, u suprotnom ja ne znam šta bi odbrana trebala da uradi da bi se dokazala nesporna činjenica. Takođe ako sud ne prihvati ovaj dopis onda bi morao jasno i glasno da kaže da je zvanični dopis ruske federacije lažan'', dodao je Radosavljević.

9:25 Advokat Radosavljević smatra da treba da se provede dokaz obzirom da ga je sud juče pročitao jer je Jovanović naveo da ga predaje sudu zbog svoje lične bezbjednosti.

''Postoje male zemlje, velike zemlje, zemlje sa uticajem ali činjenica je da u ovom postupku jedan veliki dio dokazno materijala je pribavljen putem zamolnice. Najintezivnija je komunikacija bila sa SAD-om a imali smo zamolnice i prema Poljskoj, Rusiji itd. SDT je pisalo zamolnice preko ministarstva pravde pozivajući se na međunarodnu pravnu pomoć i dobijala informacije. Čini se da je takva frekvencija zamolnica prema ruskoj federaciji nije bila adekvatna. Kolega Jovanović je od zvaničnog organa ruske federacije dobila dokument. Da je bilo sreće SDT bi taj dokument tražilo kada je bilo vrijeme za to. Mi sada u obrazloženju imamo da tužilaštvo želi da se provjere okolnosti na to izjašnjenje, zašto to nisu tada uradili kada je bilo vrijeme za to. Mi tražimo jednak tretman dokaznog materijala da ne bi imali pogodne i nepogodne zemlje od kojih dobijamo dokazne materijale. Bilo je logično da se provjere navodi iskaza svjedoka saradnika koji nisu bili uvjerljivi. Ja se slažem da je korisno da se službenim putem provjere ove ifnromacije iako nije privatna komunikacia i Jovanović nije to radio jer mu je dosadno već u cilju odbrane klijenta. Ovaj dokaz je važan jer on direktno utiče na status svjedoka saradnika'', kazao je Radosavljević.

9:15 Sud je pozvao tužioca da se izjasni na dokazni predlog koji je dostavila odbrana jer juče nije htio da primi dokument.

Glavni specijalni tužilac je pojasnio nije rekao da se neće izjašnjavati već da neće primiti jer to nije predviđeno ZKP-om.

''Imajući u vidu ono što smo čuli ne protivimo se da se ovaj dokaz sprovede da u vezi sa dokazom koji je predat od strane odbrane a dobijen od državnih organa ruske federacije. Ukazujem da po saznanju državnih organa ruske federacije Sinđelić je bio na aerodromu u Moskvi a da se istog dana vratio u Srbiju a da nije prelazio rusku granicu. Ukazujem da se ne može se utvrditi odakle potiču ta saznanja pa je neophodno sazvati i pozvati Ikala Buhova koji je potpisao predmetni dopis i koji se mora izjasniti odakle potiču ta saznanja i koji je razlog odbijanja aulaska Sinđelića. Predlažemo da se pribave video snimci jer se zbog terorizma snimci čuvaju do 10 godina. Predlažem da se svojstvu svjedoka sasluša i Patrušev koji je naveden u dopisu i koji se treba izjasniti na sljedeće okolnosti: Koje dužnosti su obavljali Šišmakov i Popov, sa kojim ciljem su razgovarali u Srbiji sa Sinđelićem. Dalje kako se zovu službenici FSB-a koji su izmijenili softver u telefonu marke Lenovo tako da se prikriva IMEI broj aparata tako da se prikriva lokacija sa koje se komunicira i broj sa kojeg se komunicira. Takođe da se pozove Peter Murtatuli na okolnosti boravka u prostorijama u stanu u Moskvi gdje su razgovarali i poligrafskom ispitivanju Sinđelića. Predlažemo da se privabi izlaganje Vladimira Vladimirovića Putina na internacionalnom forumu ruska nedjelja energije. Ovo molimo da se uradi ne putem međunarodne pravne pomoći već putem dopisa. Pošto međunarodna pravna pomoće ne funkcioniše, a pošto je branilac anonimna ličnost iz Novog Sada, sve to dobio tokom ljetnjeg odmora, predlažemo da se dopisom obratimo Vladimiru Putinu i Patruševu i tražimo saslušanje svjedoka'', kazao je Katnić.

9:00

Advokat Miroje Jovanović predao je juče sudu dokument dobijen od ruskih državnih organa, u kome se navodi da svjedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. nije napuštao zgradu aerodroma Šeremetjevo.

Jovanović je insistirao da mora predati sudu dokument zbog svoje bezbjednosti.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije preuzeo primjerak pomenutog dokumenta, poručujući da je potrebno uraditi njegovu hemijsku analizu.

To (dokument) treba da ide na hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU-a. To treba ozbiljno vidjeti. Ovo je teatar. Ovo je lišeno minimalne kulturne i profesionalne učtivosti. Od koga je ugrožena bezbjednost ovom advokatu u Crnoj Gori? Od tužilaštva? Vjerujem da će i njega (Jovanovića) GRU otrovati. Njemu je to podmetnuto, a on nije ni svjestan toga. Zato mu poručujem da ostane u Crnoj Gori i bude pod mojom zaštitom“, kazao je Katnić.

Pred vijećem sutkinje Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika