Crna hronika

Potjernica za carinikom, uskoro optužnica

Za carinikom Gojkom Lekovićem, koji se tereti da je organizator šverca cigareta raspisana je potjernica – saznaje Pobjeda.
Privođenje osumnjičenih; Foto: D. Malidžan
Privođenje osumnjičenih; Foto: D. Malidžan
PobjedaIzvor

Potjernica je raspisana po nalogu Specijalnog tužilaštva, koje je prikupilo dokaze da je Leković na čelu kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta.

DOKAZI

Kako saznaje Pobjeda, istražitelji su saslušali sve osumnjičene koji su bili dostupni i prikupili dokaze protiv ove grupe i uskoro će biti podignuta optužnica.

Prema sumnjama istražitelja, koji privode kraju istragu, Leković i Petar Milutinović bili su vođe grupa koje su učestvovale u švercu cigareta čime je budžet, kako se procjenjuje, oštećen za više od 40 miliona eura.

Milutinović je uhapšen početkom avgusta i nalazi se u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Leković se sa suprugom, koja je takođe obuhvaćena prijavom Specijalnog tužilaštva, nalazi u inostranstvu.

Istraga o švercu cigareta pokrenuta je početkom avgusta i tada su uhapšene četiri osobe – a na spisku osumnjičenih su se našli Milutinović, Dragan Šušter, Radovan Brajković, Stefan Vujačić, zbog sumnje da su švercovali 65.000 šteka cigareta bez akciznih markica, ukupne vrijednosti oko 1.400.000 eura.

Tužilaštvo je nakon njihovih hapšenja prikupljalo dokaze o umiješanosti nekih carinika i dvije firme u šverc cigareta, pa je 29. avgusta uslijedilo proširenje istrage i podnošenje novih krivičnih prijava. Po nalogu Specijalnog tužilaštva, tada je uhapšeno deset osoba, dok se za 14 tragalo zbog osnovane sumnje da su učestvovali u nelegalnom poslu koji je državnu kasu oštetio za desetine miliona eura.

Od deset osoba, koliko je privedeno u Tužilaštvo, šest je pušteno da se brani sa slobode dok je četvorici carinika, Đorđiju Đuraškoviću, Nikoli Masoničiću, Ivanu Nikoviću i Vojinu Lekoviću određeno zadržavanje od 72 sata. Njima je nakon isteka zadržavanja sudija za istrage odredio pritvor od 30 dana.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika