Društvo

Savjet odlučio da raspiše konkurs za generalnog direktora RTCG

Savjet Radio Televizije Crne Gore (RTCG) usvojio je danas Odluku o raspisivanju konkursa za izbor generalnog direktora Javnog servisa.
Savjet odlučio da raspiše konkurs za generalnog direktora RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Konkurs će biti otvoren 30 dana.

Kandidati za tu funkciju moraju imati crnogorsko državljanstvo, najmanje pet godina radnog iskustva i visoka stručna sprema (VII/260 kredita).

U odnosu na prethodne konkurse smanjena je mogućnost potencijalnog konflikta interesa, jer budući kandidati neće moći da imaju udio u privrednim društvima u djelatnostima kojim se bavi RTCG.

Savjet je na prethodnoj elektronskoj sjednici usvojio izmjene tri pravilnika, koji se odnose na koprodukciju i otkup nezavisne produkcije. 

Tokom rasprave o Bilješci sa te sjednice, predsjednik Savjeta Ivan Jovetić je poručio da bi menadžmentu RTCG trebalo bi dati više slobode i fleksibilnosti.

"Ali u tom kontekstu moraju imati i više odgovornosti", ocijenio je Jovetić, prenosi portal RTCG.

On smatra da odluke Savjeta moraju biti konzistentne, navodeći da nije imao pojedinačne interese da promijeni pravilnik.

"Menadžment mora biti slobodan i odgovaran, bez toga se ne može rukovoditi ovom kućom", poručio je Jovetić.

Milan Radović je saopštio da je glasao protiv izmjena pravilnika, ocjenjujući da je o tome trebalo da se raspravlja na ovorenoj sjednici Savjeta.

"Ovo je sve urađeno zbog jedne emisije i ovdje smo napravili grešku", kazao je Radović i dodao da je na taj način jedna emisija privilegovana.

Perko Vukotić je naveo da su usvojene izmjene pravilnika u suprotnosti sa Statutom RTCG, a isti stav imao je Vladimir Pavićević.

"I Živa istina se mogla naći na javnom konkursu", naveo je Pavićević i dodao da je izmjenama pravilnika ta emisija favorizovana.

Jovetić je, zbog suprotnih stavova, tražio dodatno mišljenje od Pravne službe RTCG, koja je ostala pri ranijem stavu, da je sve urađeno u skladu sa zakonom i Statutom ove medijske kuće.

Govoreći o izmjenama Programsko - produkcionog plana TVCG za 2018, vršilac dužnosti direktora Televizije, Slavko Đurđić, je naveo da je pored "Žive istine", planirano uvođenje i novih emisija iz sporta, kulture, a biće obogaćen i dječiji program.

Portal Analitika