Kultura

Amerika ima problem veći od razlomaka

Nevjerovatno je umijeće Parkera i Stouna da humorom začine i najstrašnije teme. Neprijatno vam je, ali umirete od smijeha Rendijevim pokušajima da upozori ljude da je Šeron bijesna jer (možda) ima menstruaciju
Amerika ima problem veći od razlomaka
Objektiv/PobjedaIzvor

Svijet je upao u kolotečinu haosa na koji su oguglali i najosvješćeniji. I dok većina odbija da se uhvati u koštac sa gorućim problemima, kreatori serije „South Park“odlučni su da ih izvrnu naopačke. U prvoj epizodi 22. sezone Trej Parker i Met Stoun ogoljavaju američku svakodnevicu oskrnavljenu užasima vrlog novog svijeta.

Dok se pozdravljamo sa omiljenim likovima, uvodni minuti stavljaju do znanja da će dvadesetominutna satira bez cenzure dotaći kritične najcrnje dubine crnog humora.

 

Buđenje nacije

Epizoda počinje pucnjavom u osnovnoj školi „Saut park“. Upotreba oružja na školskim hodnicima postala je toliko učestala, da više nikoga nije briga. Kartmen i ekipa zabrinuti su zbog testa iz matematike, jer nema tog problema koji je veći od razlomaka. Klasični osnovci.

U moru roditelja koji više ne razmišljaju o tome hoće li im sjutra vratiti dijete u vreći, samo jedna osoba diže glas. Šeron je na ivici sloma. Manijakalnim vrištanjem pokušava da probudi usnulu naciju, što njenog supruga Rendija dovodi do iskrenih muških suza.

Nevjerovantno je umijeće Parkera i Stounada humorom začine i najstrašnije društvene probleme. Tačno je, ubijena djeca nijesu prikazana eksplicitno, ali opet vam je neprijatno jer umirete od smijeha Rendijevim pokušajima da upozori ljude da je Šeron bijesna jer (možda) ima menstruaciju.

 

Precijenjeni panter

Šenonina iznenadna osviješćenost zbunjuje Rendija. Ako nije riječ o „onim danima“, jedino moguće objašnjenje može da bude menopauza. Dok ona bezuspješno pokušava da natjera ostale roditelje da se suoče sa problemom, Rendijeva pantomima obara na pod od smijeha. Parker i Stoun uspjeli su da nas razbiju duhovitim prikazom bračnog para i da pošalju važnu, glasnu poruku o problematičnoj upotrebi vatrenog oružja u Americi.

S druge strane, Kartmen protiv Tokena, dio hiljaditi, sporedni je, ali jednako zabavan dio epizode. Ljut zato što mu je afroamerički drugar uništio šansu da prepisuje na testu iz matematike, Erik je spreman za osvetu.

Da li je „Black Panther“ najgori film svih vremena? Možda se ne slažete sa Kartmenom da jeste, ali šou je definitivno objasnio koliko je ovogodišnji superherojski hit precijenjen. Lijepo je vidjeti Erika u starom elementu, ali takođe jenemoguće zaboraviti more neodgovorenih pitanja iz prethodne sezone. Hajdi u jednom momentu mora da ispliva.

02-kartmen

Preoštre kritike

Prva epizoda dobila je neopravdano oštre kritike. Nekim kritičarima smeta tema koja je dotaknuta, drugi tvrde da je poenta mlaka. Činjenica je da je kvalitet serije znatno pao posljednjih godina, ali kad su Parker i Stoun dobri – činjenica je da su baaaaš dobri.

Takođe je fakat i da sa svijetom u posljednje vrijeme nešto ozbiljno nije u redu.Svakodnevni užasi postaju sve prihvatljiviji. Zbog toga je servirana satira pogodila metu u centar.

Parker i Stoun su brutalno ubjedljivo prikazali svaku Šeron koja je privremeno progledala na ovom svijetu, ali i svakog Rendija koji velike probleme pravda izmišljenim. Najlakše je okrenuti glavu na drugu stranu, a epizoda je objasnila da je američko društvo odnijelo zlatnu medalju u toj disciplini.

U finišu epizode Šeron dobija menstruaciju i shvata da je „privremena neuračunljivost“ stvarno bila proizvod poludjelih hormona, a pucnjava u školi tema za razgovor u prolazu.

Vijest da je njen sin ranjen tokom posljednje pucnjave u školi dočekala je komentarom: „Nije kraj svijeta.“ Scena u kojoj se izvinjava Rendiju dok se on topi kao čokolada, gleda se makar dva puta.

Zavjesa se spušta i ostavlja nas u paklu jedva-čekanja-narednih-minuta. „South Park“ možda ne može da promijeni svijet, ali moćna satira sa snažnom porukom uvijek je dobrodošla.Vjerujte, ponekad je i to dovoljno s obzirom na to koliko je haotična kolotečina u kojoj živimo.

Anja DROBNJAK

 

FOTO: imdb.com / screenshot

Portal Analitika