Abiznis

Ukidaju se poreske olakšice za autoput, hotele, jahtaše i proizvodnju struje

Vlada Crne Gore najavila je ukidanje poreskih olakšica za izgradnju autoputa, investicije u hotelske kapacitete, usluge u marinama ali i za proizvodnju struje.
Ukidaju se poreske olakšice za autoput, hotele, jahtaše i proizvodnju struje
Portal AnalitikaIzvor

„Što se tiče poreskih izuzeća koji su propisani Zakonom, neophodno je sagledati potrebu za ukidanjem izuzeća za izgradnju autoputa, investicije u hotelske objekte, kapacitete za prehrambenu industriju i proizvodnju električne energije. Niža stopa na usluge u marinama, takođe, nije u skladu sa pravnom tekovinom EU, kao i promet ljekova koji se propisuju i izdaju na teret Fonda zdravstva i oporezuju nultom stopom“, piše u Informaciji o planu ispunjenja završnih mjerila za zatvaranje pregovora u Poglavlju 16 – porezi.

Prema propisima o izgradnji autoputa, predviđene su poreske olakšice kineskim investitorima, u vidu uobičajenog oslobađanja poreza i doprinosa za kineske radnike, kao i oslobađanje poreza na dobit kineskog investitora.

Prema slovu propisa, porez na dodatu vrijednost (PDV) plaćaće se po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namijenjenih za gradnju autoputa koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun.

"Porez na dohodak fizičkih lica, koji je ostvaren u Crnoj Gori, ne plaćaju zaposleni kod izvođača radova, koji nijesu državljani Crne Gore ili nemaju prebivalište u njoj. Strani državljanin zaposlen kod izvođača radova, koji je angažovan na gradnji autoputa, oslobađa se plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje", navodi se u zakonu.

Takođe, Vlada je odavno odredila stimulativne poreske mjere za razvoj hotelske industrije.

„Stimulisativne mjere za izgradnju i poslovanje hotelskih objekata visoke kategorije, ogledaju se u poreskim olakšicama za investitore, u smanjenju i oslobađanju od plaćanja pojedinih dažbina, kao i u primjeni snižene stope PDV-a, od 7%, na usluge smještaja, dok se od januara 2018. godine primjenjuje i snižena stopa PDV-a (7%) i na usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u hotelima sa najmanje četiri zvjezdice u Sjevernom regionu, odnosno sa najmanje pet zvjezdica u Središnjem i Primorskom regionu.

Velike poreske olakšice imaju i vlasnici marina u Crnoj Gori, ali i privatni proizvođači struje koji dobijaju i podsticaj.

Tokom 2017. Crna Gora je izvršila dvije izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čime je vršeno usklađivanje sa Direktivom Savjeta 2006/112 EZ, u dijelu oporezivanja računarske opreme, kao i bližeg definisanja mjesta prometa usluga sa predmetnom direktivom. Izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje su planirane za period 2018-2020, u potpunosti će se izvršiti usklađivanje s Direktivom Savjeta 2008/9, Direktivom 2010/66, Direktivom Savjeta 1983/182 i Direktivom 2009/132.

„Takođe, nacionalno zakonodavstvo će biti u potpunosti usklađeno s pravilima o izdavanju računa koja su propisana Direktivom 2006/112 i Direktivom Savjeta 2010/45, kao i postupcima za sprječavanje poreske evazije i utaje koji su propisani Direktivom 2006/112 i Direktivom Savjeta 2009/69. Crna Gora će najkasnije do dana pristupanja EU uskladiti odredbe Zakona o porezu na dodatu vrijednost s pravnom tekovinom EU i to s odredbama koje se odnose na naplatu PDV-a u uslovima Zajedničkog tržišta i s odredbama koje se odnose na oporezivanje transakcija unutar EU“, zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika