Zanimljivosti

Ajnštajnovo pismo o Bogu i smislu života na aukciji

Rukom napisano pismo Alberta Ajnštajna o njegovom poimanju Boga, religije i smisla života biće prodato u decembru na aukciji u Njujorku, saopštila je kuća Kristi i dodala da vjeruje da će pismo biti prodato za oko milion dolara.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Portal AnalitikaIzvor

Pismo iz 1954. godine napisano je na njemačkom jeziku i upućeno filozofu Eriku Gutkindu.

Najveći fizičar 20. vijeka, koji je bio jevrejskog porijekla i pobjegao iz Njemačke pred dolazak Adolfa Hitlera, opisuje svoja vjerska ubjeđenja.

"Riječ Bog za mene nije ništo drugo nego izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka sa uvaženim legendama ali ipak prilično primitivnim", napisao je Ajnštajn dok je bio je na Univerzitetu Prinston u Nju Džersiju, godinu dana prije nego što je umro u aprilu 1955.

Ajštajn je dodao da nikakvo tumačenje, ma koliko tanano bilo, ne može da promijeni njegov stav.

Predstavnik aukcijske kuće Kristi Piter Klarnet smatra da pismo predstavlja jedan od najkategoričnijih stavova u raspravi nauke protiv religije.

Ajnštajn u pismu nije poštedio ni judaizam.

"Za mene je jevrejska religija kao i sve ostale relgije, oličinje primitivnog sujevjerja. Jevreji kojima ja ponosno pripadam, mentalitet koji ja osjećam da je duboko ukorijenjen u meni, ne posjeduje drugačije dostojanstvo u odnosu na druge narode", navodi se u pismu.

Aukcijska prodaja tog pisma zakazana je za 4. decembar.

Portal Analitika