Crna hronika

Katnić: Dokument mora na hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU-a

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan izbora 16. oktobra 2016. godine, nastavljeno je danas u Višem sudu u Podgorici. Advokat Miroje Jovanović predao je sudu dokument dobijen od ruskih državnih organa, u kome se navodi da svjedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. nije napuštao zgradu aerodroma Šeremetjevo. Jovanović je insistirao da mora predati sudu dokument zbog svoje bezbjednosti. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nije preuzeo primjerak pomenutog dokumenta, poručujući da je potrebno uraditi njegovu hemijsku analizu.
Katnić: Dokument mora na hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU-a
Portal AnalitikaIzvor

To (dokument) treba da ide na hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU-a. To treba ozbiljno vidjeti. Ovo je teatar. Ovo je lišeno minimalne kulturne i profesionalne učtivosti. Od koga je ugrožena bezbjednost ovom advokatu u Crnoj Gori? Od tužilaštva? Vjerujem da će i njega (Jovanovića) GRU otrovati. Njemu je to podmetnuto, a on nije ni svjestan toga. Zato mu poručujem da ostane u Crnoj Gori i bude pod mojom zaštitom“, kazao je Katnić.

Na današnjem ročištu nastavljeno je pregledanje listinga optuženih. 

Pretres je prekinut zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženog Dragana Maksića.

Suđenje se nastavlja sjutra u 9 časova.

TOK SUĐENJA:

11:35 Današnji pretres je završen. Suđenje se nastavlja sjutra, u 9 časova.

11:30 Sutkinja Mugoša je pročitala podnesak koji je advokat Jovanović ranije danas predao sudu, a koji glavni specijalni tužilac nije želio da preuzme.

U podnesku se navodi da je, po saznanjima nadležnih organa Ruske Federacije, Saša Sinđelić 27. septembra 2016. doletio iz Beograda na međunarodni aerodrom Šeremetjevo, ne prešaviši državnu i carinsku granicu, te da je iz zone tranzita odletio nazad za Beograd.

0410jovanovicevpodnesak

11:28 Optuženi Dragan Maksić kaže da se osjeća loše i da ne može da nastavi da prati današnji pretres.

11:17 Vrši se uvid u listinge telefonskih komunikacija Milana Kneževića i Andrije Mandića.

11:09 Suđenje je nastavljeno.

10:43 Optuženi Dragan Maksić zatražio je pauzu zbog zdravstvenih problema.

10:15 Vrši se uvid u listinge telefonskih komunikacija optuženog Milana Kneževića i njegove djevojke Tamare Magdelinić.

9:45 Predstavljeni su listinzi telefonskih komunikacija između optuženog lidera DF-a Andrije Mandića i optuženog službenog prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Predstavljene su i lokacije (bazne stanice) sa kojih su komunicirali.

9:31 Nastavlja se uvid u listinge komunikacija optuženih.

9:26 Nakon što ga je sutkinja upozorila da ne može da govori prije nego što mu se da riječ, Katnić je rekao da samo upozorava na opasnost.

9:24 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdi da je potrebnu izvršiti hemijsku analizu dokumenta koji je Jovanović predao sudu.

To treba da ide na hemijsku analizu, da nas ne potruju ovi iz GRU-a. To treba ozbiljno vidjeti. Ovo je teatar. Ovo je lišeno minimalne kulturne i profesionalne učtivosti. Od koga je ugrožena bezbjednost ovom advokatu u Crnoj Gori? Od tužilaštva? Vjerujem da će i njega (Jovanovića) GRU otrovati. Njemu je to podmetnuto, a on nije ni svjestan toga. Zato mu poručujem da ostane u Crnoj Gori i bude pod mojom zaštitom“, rekao je Katnić.

0410katnic

9:23 Advokat Dražen Medojević rekao je da bi odbrana, ako bi sud prihvatio pomenuti dokument kao dokaz, odustala od brojnih predloga na koja je spremna, a koje se odnose na listinge.

Radosavljević ocjenjuje da dokument koji posjeduje Jovanović ne ide u dokaz ni sudu ni tužilaštvu.

9:22 Jovanović ponovo zahtijeva pauzu. Poručuje da pomenuti dokument može promijeniti tok suđenja.

9:21 Sutkinja Mugoša kaže da će se sud u toku dana upoznati s dostavljenim podneskom.

9:14 Advokat Miroje Jovanović kaže da posjeduje dokument koji mora predati sudu, a iz koga se, navodno, vrlo jasno utvrđuje da svjedok saradnik Saša Sinđelić 27. septembra 2016. nije napustao zgradu aerodroma Šeremetjevo.

0410mirojejovanovicdokument

Neke činjenice iz listinga mogu dobiti značajno drugačije svjetlo nakon čitanja ovog dokumenta“, tvrdi on.

Jovanović traži da se odredi pauza i hitno analizira pomenuti dokument. Tvrdi da mora predati dokument zbog svoje bezbjednosti.

Naprosto želim, zbog svoje lične bezbjednosti i ličnog spokoja, da ovo (dokument) napusti moju advokatsku torbu i bude tamo gdje mu je mjesto, a to je sud“, saopštio je Jovanović.

Sutkinja Mugoša je odgovorila Jovanoviću da je bezbjedan u sudnici.

9:05 Advokat Dušan Radosavljević smatra da postoje procesne smetnje da se nastavi dokazni postupak.

9:03 Suđenje je nastavljeno. Sutkinja Mugoša je konstatovala prisustvo optuženih, odbrane i tužilaštva.

Juče je predstavljen listing telefonskih komunikacija koje su ostvarili okrivljeni. Proces vodi sutkinja Suzana Mugoša.

Zbog obimnosti sadržaja ovog dokaza sutkinja Mugoša je pozvala Tužilaštvo i odbranu optuženih da predlože pregled komunikacija za koje cijene da su od važnosti za postupak.

Na zahtjev specijalnog tužioca Saše Čađenovića, pregledane su telefonske komunikacije koje je svjedok saradnik Saša Sinđelić ostvario sa svjedokom Mirkom Velimirovićem, a koji ujedno čine potvrdu iskaza koji je Sinđelić dao pred Višim sudom krajem prošle godine.

Na insistiranje tužilaca, prezentirane su i bazne stanice, odnosno lokacije sa kojih je Sinđelić telefonski komunicirao sa Velimirovićem.

Tako se juče u sudnici moglo čuti da je Sinđelić primao i upućivao pozive uglavnom iz Smedereva i Beograda.

Telefonski listinzi koji se nalaze u spisima predmeta protiv optuženih za pokušaj terorističkog napada sadrže oko 1.400.000 komunikacija koje su ostvarene u Crnoj Gori i oko 350.000 komunikacija koje su ostvarene na teritoriji Srbije.

Sve ove komunikacije su uskladištene na 31 disku.

Pred vijećem sutkinje Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Popov, kojima se, kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću, sudi u odsustvu.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani/ke Dragan Maksić, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Branka Milić i Kristina Hristić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića je odvojen.

Portal Analitika